HUR SER DU PÅ DET HÄR MED SKÄRMTID?

 

Det här med iPads, mobiltelefoner, spelande… Hur ser du på barn och skärmtid? Våra barn har sommarlov nu och det har blivit en del tid vid skärmen, vilket jag & Robin nu satt upp, enligt barnen, ganska hårda regler på. Vi märker hur lätt det är att ta till skärmen så fort de inte vet vad de ska göra. När de spelat fotboll en stund eller lekt, badat, cyklat. Då åker paddan fram. Det behöver inte vara en lång stund men den åker fram av vana tror jag. För att det är bekvämt.

Så de får ha den en stund på morgonen och på kvällen. Ev. kommer de få ha den en kort stund mitt på dagen om det är riktigt busväder och vi är hemma men just nu försöker vi helt enkelt införa andra aktiviteter. Tillsammans med barnen skrev vi en lång lista med saker man faktiskt kan göra när det är sommarlov (och en förälder fortfarande jobbar och pappan snickrar haha) och de måste roa sig själva en del. Och jag menar, att ha tråkigt en stund. Är det så farligt? Det är ju det här ständiga stimulerande som jag tror är farligt. Man glömmer bort att använda fantasin. Och att spela Fortnite etc. är vi helt emot så de får inte våra barn göra, fastän de flesta kompisar gör det.

Några aktiviteter vi skrivit upp på en lista som ligger i hallen i fall de vill ha lite inspo så här i början är:

– Cykeltur
– Baka
– Spela spel (kort och sällskapsspel)
– Läsa böcker
– Bygga med lego
– Bada
– Ha picknick
– Träna (de gör olika stationer i trädgården)
– Spela fotboll
– Ringa en kompis
– Rita

Osv.

img_9845

Enkla saker egentligen, som de vanligtvis brukar ägna sig åt. En kortare stund i alla fall men sen åker gärna paddan fram i mitt tycke lite för ofta när det är sommar och allt. Vi var till biblioteket här i veckan och de lånade på sig en varsin hög med böcker. Jolie har ju alltid älskat att läsa och grabbarna tycker om att läsa men prioriterar det inte. Tills nu. Så fint att se! Hur gör ni med skärmtid där hemma?

 

 1. Det här med skärmtid är otroligt svårt i vår familj. Flera av våra barn har npf-diagnoser som adhd och autism och behöver skärmtid för att kunna koppla av och bort allt runtomkring ett tag. Om vi har besök tex så får sonen med autism fullskalig panik om han inte kan stänga ute det sociala. Sen har vi barn som inte har diagnoser och därför behöver vi egentligen ha olika regler för olika barn men det är hemskt svårt att motivera ”orättvisan” och det leder till myyyycket bråk 😔 svår balansgång alltså!!

  1. Engla skriver:

   Åh ja det förstår jag. Jag tror barn förstår när man förklarar men också snabbt ”glömmer” bort så man får påminna om och om igen.

  1. C skriver:

   Ja men det är ju en helt annan situation….

 2. Anna skriver:

  Jag tycker man ska sluta fokusera så mycket på hur mycket tid som läggs på paddan, telefon osv och istället fokusera på VAD barnen gör på paddan.

  T ex just nu får min dotter ha mobilen flera timmar per dag då hon spelar Pokemon och är därför ute och rör sig flera timmar också….

  1. Engla skriver:

   Självklart viktigt vad de gör på paddan/telefon men samtidigt inte glömma det sociala och andra aktiviteter

 3. Sara skriver:

  Vi har inga regler mer än att om någon av syskonen vill leka med annat, då ska alla IPads bort. Eller om vi hittar på något överlag, då ska andra lekar eller aktiviteter alltid gå före iPads. Det är aldrig ok att säga att man inte vill vara med på kurragömma eller bygga pussel och sen sitta vid sin iPad. Däremot behöver man inte bygga pussel men då får de göra något annat, men ingen iPad.
  Annars får de välja vad de vill. Jag tror att gränser gör att barnen suktar mer efter det. Här väljer alla våra barn alltid lekar före iPads. De sitter aldrig med ipaden hela tiden utan bara när de är trötta och behöver ta det lugnt en stund. Så att inte ha hårda gränser har lyckats få våra barn att inte bry sig om det elektroniska så värst mycket.

 4. Reine skriver:

  Hej
  Hade gärna läst din text, men då jag har semester har jag satt upp lite hårdare regler för telefon, dator och padda. Ska dock läsa den i augusti. Trevlig sommar.

 5. Lisa skriver:

  Vi har också satt upp regler nu på sommaren för att det inte ska bli för mycket iPad. Som du skriver så åker den ibland fram bara av vana utan att de ens är så speciellt sugna men det är liksom det lättaste alternativet.
  Och det kan ju jämföras med oss vuxna som i köer eller andra stunder när vi väntar gärna tar fram telefonen fast det inte är något vi måste kolla just då.
  Jag tror absolut att barnen mår bra av att ha lite tråkigt och inte denna stimulans hela tiden. Men då måste man ju som förälder ha lite tålamod med tjatet tills de hittar på något att leka med / göra.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..