NYTTIGA CHOKLADBOLLAR

 

Här sitter jag & mumsar på nyttiga chokladbollar som smakar precis som vanliga chokladbollar. Japp, helt sant!

97e1290c cf07 4dab bec0 48574faa02dc 5bb274038d9f7

Nomnomnom!

8efc2569 4586 4b1e b1ed 39836b3ad625 5bb27460b9ef9

För 20 st lagom stora chokladbollar (ca 30 om du gör dem mindre) behöver du:

20 färska dadlar
10 matskedar kokosolja
8 dl havregryn
1/2 dl riven kokos
4 msk kakao
1 dl kaffe

Mixa dadlarna i en mixer så det blir slätt, alt. mosa ordentligt med en gaffel. Blanda i kaffet, kokosolja, kakao & kokos. Blanda runt till en fin smet. Tillsätt havregrynen och rör om. Nu är det en ganska fast smet som du kan rulla till lagom stora bollar. Jag tycker om att rulla dem i kokosflingor men du kan också rulla dem i lite havssalt, hackade nötter eller mörk choklad som du hackat ner i småbitar. Låt stå ett par timmar i kylen innan du serverar!

Barnen käkar dem precis som om det vore vanliga chokladbollar. Win win för alla. Kram/E

 1. M skriver:

  Vilka super härliga och söta tofflor! Var kan man hitta de?

  Jag tycker det är underbart med ett nyttigare alternativ som är minst lika gott.

  1. Engla skriver:

   Shepherd 🙂

 2. Anna skriver:

  Detta recept ska jag pröva nästa gång😀

 3. Är så trött på allt prat om socker hit och dit. Det är inte ett gift! Våra kroppar är gjorda för att kunna äta socker ibland. Sen är dadlar inte vitt socker utan håller med Engla om att det är nyttiga chokladbollar ☺️

 4. Anna skriver:

  Mja håller inte riktigt med, dadlar innehåller t.ex. 80g kolhydrater per 100g, och det är fortfarande socker även om det har ett annat ursprung.
  Kokosolja kan ju även det ifrågasättas som en nyttig källa till fett i och med att det till största delen innehåller mättade fetter, till och med till en högre andel än smör.
  Dadlar innehåller förstås en del annat som kalium och kostfiber som man missar om man använder vanligt vitt socker, men inte på något sätt tillräckligt för att de ska anses som nyttiga
  Jag äter både dadel/kokosbollar och vanliga chokladbollar och är en riktig gottegris, så det handlar inte på något vis om att racka ner eller påpeka vad man ska eller inte ska äta, men att kalla det nyttigt tycker jag blir missvisande 🙂

  1. Engla skriver:

   Tycker du har helt fel. Varför skulle kolhydrater vara dåligt menar du? Chokladbollarna ersätter inte grönsaker eller en nyttig smoothie men jag anser att det är ett bra alternativ till fika och att de innehåller bra saker och kan helt klart kallas nyttiga godsaker 🙂

   1. K skriver:

    Kolhydrater i form av socker, som hon skriver 😉

    1. Engla skriver:

     Tycker fortfarande det är skillnad på socker och socker. Lite som när vissa går i taket över när man äter frukt eller fruktsallad 🙄

     1. Cissi skriver:

      Håller med dig om att det är trams att man inte skulle kunna äta frukt, men lika vilseledande i mina ögon att påstå att man äter något nyttigt om man stoppar i sig dadlar. Det är ett energitätt och näringsfattigt livsmedel. Kokosolja är inte heller ett mirakel såsom det utmålats utan innehåller mättade fettsyror som vi inte ska äta för mkt av. Kan vi äta dadelbollar? DEFINITIVT!!! För att det är godis och godis är gott.
      Är det ett nyttigt mellis? Nä. Faktiskt inte. Är det bättre än traditionella chokladbollar? Marginellt, och om det inte är så att man livnär sig endast på just chokladbollar så spelar det liksom ingen som helst roll :). Men det är min åsikt och ingen behöver lyssna på mig, var och en blir salig på sin tro.

   1. Anna skriver:

    Fast nu skriver jag ju att jag äter båda varianterna själv och att man får äta precis vad man vill, samt att jag själv är en riktig gottegris. Dvs att man inte ska äta kolhydrater, att det är dåligt eller att man inte ska äta socker står det ju inte.
    Men jag tycker inte att det är rätt att kalla dadelbollar nyttiga, för nyttiga i ordets rätta bemärkelse är dem inte.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..