OROLIG FÖR FÖRÄNDRINGAR

 

Så här inför semestern så både längtar jag och bävar lite. Jag bävar för hur jag ska få ihop jobb när barnen är hemma. Oroar mig för hur jag ska hinna träna. Oroar mig för att laga mat hundra gånger om dagen. Så kort och gott oroar jag mig för mestadels skitsaker som kommer att lösa sig av bara farten, men förändringar och nya rutiner gör alltid så här med mig.

Jag vill räcka till på alla plan, och samtidigt få semesterkänsla. Och självklart kommer det gå, det får jag helt enkelt se till att det gör.

Jag märker att jag blivit väldigt snäll (för det mesta) och lyhörd mot mig själv under året. Eller om det faktiskt är så att jag inte haft något val. Jag har inga reservbatterier. Jag kan inte köra all in en period för att sedan återhämta mig. Jag fungerar inte alls under för mycket stress så måste försöka finna en bra balans hela tiden.
Nu när vi bygger pool. Ja Robin bygger och jag roddar hem & barn, teamwork du vet, så är jag tröttare om kvällarna än vad Robin är. När barnen lagt sig brukar jag alltid jobba ett par timmar men sista tiden är det bara ett par kvällar i veckan som jag orkar det. De andra kvällarna läser jag eller kikar på en serie. Jag blir stressad av Robins stress men försöker att stänga det ute. Jag vet att han också behöver vila och återhämtning, vilket jag hoppas att han förstår också innan det går för långt. En kortare period av stress är ju inget farligt i sig, det är när det flyter ut och aldrig tar slut som det letar sig in i kropp och huvud och bryter ner en.
Eftersom jag också är högkänslig känner jag så lätt av andras energier, men försöker alltmer och stänga negativ energi ute. Bygga upp en vägg. Och det gäller ju alla energier i livet. Det positiva måste få väga över.

Jag har förr stressat för att få till träningen jag planerat, till varje pris. Vilket i sin tur bara sliter på kroppen, gör mig mer stressad och inte leder till något bra. Där får jag istället nu backa när jag känner att jag istället behöver vila pga. att jag ligger efter med sömnen eller timmarna på dagen inte räckte till. Sedan också släppa tankarna på att jag inte tränade eftersom jag innan då kunde känna ångest och dåligt samvete för att jag inte tränat = mer negativ stress. Det är inte svårt att hamna i en negativ spiral. Det är svårt att lära sig hantera livets alla delar för att må så bra som möjligt.

Kram/E

 1. Fia skriver:

  Hej, första ggn jag kommenterar här trots att jag följt dig länge… Jag skulle bara vilja säga ”sänk kraven”. Lätt att säga kanske, svårare att göra. Dina trogna läsare och följare finns kvar oavsett – iallafall jag är intresserad av DIG och inte ytan. Jag är nyfiken på dig som person, dig som mamma och dig som yrkeskvinna. Jag personligen scrollar snabbt förbi köptips, adlinks, stilleben på ljusstakar, godisskålen eller fredagsvinet – jag fastnar för dina andra typer av inlägg, de kanske lite längre, ärliga, uppriktiga och fundersamma. Förstår såklart att ”ytan” också måste finnas i en kommersiell blogg, men varför inte dra ner på antal inlägg om du måste prioritera din tid ett tag framöver. KRAM!

  1. Tack snälla för din kommentar. Jag jobbar på att sänka kraven och har blivit allt bättre på det. Kramar!

 2. Helena skriver:

  Vill bara skicka en varm KRAM till både dig, och alla andra här inne som känner igen sig i det du skriver!
  Jag gör ju också det…
  Det är så lätt att säga att man ska sänka kraven, men det ju en sak att man VET vad som är bra för en, och en annan att gå från ord till handling…
  Jag tänker att man kanske får prioritera. Är träningen väldigt viktig, ja se till att få tid till det då, och så får familjen äta korv och pasta (och det dör dom/vi inte av!;) ). Eller får man jätteångest av ett skitigt hem – ja städa då, men låt trädgården vara skräpig. Ja, typ så…
  Kram, och tack för ett ärligt och fint inlägg!

  1. Engla skriver:

   Så sant! Prioritera och skala ner är nog det bästa. Man kan inte hinna allt och jag vet att efter någon vecka är man inne i lunket och allt brukar lösa sig. Sen har man ångest för att semestern är slut istället haha. Kramar <3

 3. Åh så mitt i prick det du beskriver om ångesten kring träning!!! Jag är så humla bra på att råda andra vad gäller ångest och är bra på att tipsa hur man gör och ska tänka kring stress och träning. Men mig själv? Jag bara hackar och pressar nig själv och VET hur man ska tänka och bör men det GÅR bara inte! Tack för detta ärliga och fina inlägg. Jag är drssutom ebsam med barnen stor del av sommaren, jobbar som lärare, och älskar såklart lyxen i det men blir uppstressad av All mat som ska lagas. Hemmet blir dessutom så hinla skitigt när man är hemma… Jag vill ge de uppleveöse stora som små men det blir också en moment med packade väskor ocj mat on the go… ja du hör ju… kraven är skyhöga. Till dig skulle jag säga, ge de mackor, sänk kraven var hemma. Vils, läs en bok… till mig själv? Borde sga samma sak men jag lyssnar oftast ändå inte… Lovat mig själv att bli bättre och liiite bra har jag allt varit denna början. Men önskar så att få vakna en sag utan stress och en liten gnagande ångest över allt jag borde göra.

  Stor kram till dig! Önskar dig en fin sommar som du i höst kan se tillbaka på med glädje!

  1. Engla skriver:

   Åh tack detsamma rara du! Ja visst är man bra på att dela ut råd & kärlek, sämre på att ta till sig det själv. Men så viktigt att få en sommar med härliga dagar där man får ladda upp sig med både vila, kärlek, äventyr & tid med barnen (& mannen). Kram & tack detsamma!

 4. Malin skriver:

  Kan förstå att det känns oroande och skrämmande. Tips på enkel mat! En burk tonfisk som man lägger på en smörgås, en till smörgås över och in i toastmaskinen. Enkelt och supergott! Också lätt att servera till många och kostar inte så mycket. Man kan ju självklart servera med ost i, sallad till osv. Kanske kan laga lite extra till middag och kunna ta fram till lunch dagen efter? Tyvärr bortprioriterar jag gymmet för tillfället, men det får helt enkelt bli så! Jag har mina sista mammaledighetsmånader nu i sommar och vill hinna spendera så mycket tid som möjligt med min son, samtidigt som jag som alltid vill hinna med allt ”som aldrig hinns med”. För mig hjälper solen, att kunna sola ute medan sonen sover i vagnen, eller titta på en serie eller läsa en bok medan han sover inne en dag med dåligt väder är verkligen en räddning!

  1. Engla skriver:

   Gud vad gott det låter! Ska aboslut testa! Lite matigare än vanlig toast.

   Jag mår så bra av träningen så vill inte tappa den, men ska försöka nöja mig med PWs för det mesta. Huvudsaken jag får röra lite på mig (och då en stunds egentid hehe). Kramar

 5. Cam skriver:

  Nej, absolut inte ensam. Är också helt ensamstående mamma till tvillingar. Storkok är bra och lättare matlagning håller jag med om. Också varit rejält utbränd så det är verkligen viktigt att inte avancera det mer än nödvändigt. Och man vehöver inte hitta på saker hela tiden, barnen behöver också återhämta sig nu. Ni har ju trädgård iaf, vilket ju underlättar för dem, så de kan leka o roa sig. Och gymmet får man ibland lägga ner och prioritera annat, el träna hemma. Att bygga poolvar kanske inte det bästa just nu, även om det är härligt sen, ni ska ju orka dit också. Var rädda om er och sänk kraven. Det viktigaste för era barn är att ni är närvarande.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..