DEN GODASTE SMÖRGÅSTÅRTAN

 

Det här med att göra smörgåstårta har varit lite som ett bestiga ett berg för mig. Jag har ingen aning om hur man gör och de recept jag läst har inte tilltalat mig alls. Jag och R gjorde en smörgåstårta för många år sedan men eftersom vi inte gjort den efter det antar jag att den inte var så god haha. Men nu har vi smakat en del köpta smörgåstårtor och nej, det är alltid något som inte är helt hundra. Ofräsch ost, oätlig skinka (ja vi är kräsna), konstig fyllning eller torrt bröd. Jag har googlat runt och hittat recept på nån röra där, en annan röra där men inget recept som ändå kändes som något för oss. Så jag bestämde mig helt enkelt för att komponera ihop en egen. Och så himla god den blev! Jag gjorde inte den glutenfri denna gång, det får bli nästa projekt : )

3×4 skivor landgångsbröd
1 tub lättmajonäs
1 burk tonfisk i olja
2 burkar Creme Fraiche
2 paket a 150 g kokt skinka (Lönneberga)
1 paket bredbar leverpastej
Billinge ost
1 paket Philadelphia naturell
3 kokta ägg
Handskalade räkor (vi körde Lyxräkor i glasburk)
1 kruksallat
Gurka
Citron

Tonfiskröra: 1 burk Creme Fraiche, 2 msk lättmajonäs, 1 burk tonfisk i olja (häll bort oljan), citronpeppar

Skinkröra: En burk Creme Fraiche, 2 msk lättmajonnäs, 150g kokt skinka

Gör så här: Skär bort kanterna på alla brödlängder. Lägg dem på en bricka med 3 i rad. Bred över tonfiskröran ordentligt över alla brödbitar. Lägg på 3 brödskivor åt andra håller. Bred leverpastej över alla 3 brödskivor. Lägg på 3 nya brödskivor åt samma håll som understa lagret. Bred bröden med leverpastej som finns kvar och häll sedan över skinkröran. På med de sista 3 brödskivorna åt samma håll som lager 2. Bred på paketet med Philadelphia över och runt om på sidorna så långt det räcker. Använd majonnäsen som finns kvar runt om smörgåstårtan för att täcka innehållet. Dekorera med gurkskivor. Låt gärna tårtan stå och dra i kylen i några timmar eller över natten. Dekorera sedan med kruksalladen runt om och lägg på ostrullar, skinkrullar och ägg som du delat i lagom stora bitar. Häll över alla räkorna i mitten, och lägg över några skivor citron. Tadaaa! Tog mig totalt ca 1.5 ( 1 timme förberedelse, 30 minuter dekoration och då tack vare att Enzo hjälpte till). Den är så god och fräsch och innehåller bara sådant vi gillar! Kram/E

 1. Kan helt ärligt säga att jag aldrig ätit smörgåstårta. För kräsen äter tex inte smör,allergisk mot ägg (inte allergisk men dåligt minne från dagis o inte ätit sen dess. Haha osv

  1. Haha nej men då ska man ju inte tvinga sig. Det är ju egentligen en väldigt konstig ”rätt” 🙂

 2. haha alltså när man läser ingredienserna så låter verkligen smörgåstårta som världens mest märkliga rätt! 😉 Men det är ju sååå gott och jag ska också försöka mig på att göra en själv! Tack för recept 🙂

 3. Åh, så gott med smörgåstårta!
  Jag brukar använda följande ”grundsmet”: 2 dl creme fraiche, ca 1/4 burk majonnäs, salt och peppar.
  Sedan smaksättare jag med t ex:
  1 finhackad lök, 2 burkar tonfisk, 5 st hackade kokta ägg
  Eller stekt/grillad kyckling (ca 200g)kryddad med tex paprikapulver o curry, ett paket stekt bacon (brukar hacka allt kött i matberedare så det blir finfördelat), 1 finhackad lök, en finhackad paprika.
  Sen gör jag alltid tårtan med runda Polarbröd (sex halvmånar i en påse blir en rund tårta med tre lager bröd, två lager fyllning.
  Ovanpå har jag en omgång grundsmet och valfri garnering.
  Blir supergott!

 4. Jag älskar smörgåstårta men håller med om att köpta ofta är lite blä… Senast åt jag smörgåstårta på ett dop och den var jättegod tills jag plötsligt stötte på ett lager med inlagd persika och ananas!!! Så sjukt äckligt! Alltså i övrigt var det mycket rostbiff, remoulad och ost på den haha…

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..