PERSONLIGT – HÖGKÄNSLIG

 

 

Det var faktiskt här i bloggen som en läsare tipsade mig för några år sedan, att läsa på om högkänslighet. Nu ska man vara försiktig med att placera in folk och diagnostisera andra såklart men jag vet att denna person menade väl. Jag läste på och det var som att något föll på plats.

Högkänsliga personer, Highly Sensitive Persons (HSP), föds med ett nervsystem som är känsligare än hos genomsnittet och en hjärna som fungerar lite annorlunda än hos andra människor. Detta gör högkänsliga personer extra mottagliga för intryck. De lägger märke till mycket mer än andra och bearbetar allt på en djupare nivå. Därför behöver de mer tid och energi än andra att smälta alla intryck. Många högkänsliga personer kan framstå som tillbakadragna eller blyga men egentligen behöver de bara mer tid att analysera och utvärdera eventuella risker innan de företar sig något. Det är nog därför jag tycker det är lite jobbigt att ta jobbrelaterade saker över telefon. Jag behöver läsa och fundera i lugn och ro först. Annars blir jag överrumplad.

15-20% av befolkningen är HSP och det är jämt mellan könen, och finns även hos de flesta djurarter! Många högkänsliga människor blir missförstådda och felbedömda, vilket kan få dem att känna sig utanför och onormala. Det är ju inte alltid lätt för en själv ens att förstå. Jag har även läst att det inte finns något  som tyder på att en högkänslig person som växer upp i en förstående miljö löper större risk än andra att få problem. Om en högkänslig person däremot inte hanteras på rätt sätt under sin uppväxt är risken större att han eller hon blir deprimerad, ängslig eller blyg. Och där faller ju jag in lite och kan känna igen mig oerhört mycket. Jag är den jag är idag, mycket pga. det jag gått igenom under min uppväxt. Men jag hade också varit mycket av den jag är ändå. Oavsett. Man behöver inte vara med om svårigheter för att förstå, känna empati och vara kärleksfull. Vår miljö påverkar oss, men innerst inne är vi ju de vi är. Hade jag haft en bättre uppväxt hade jag kanske varit tryggare och säkrare i mig själv tidigare. Nu blev sträckan dit lite längre. Men jag är ändå den jag är.

Att vara en högkänslig person innebär att jag lätt känner av andras sinnesstämning så fort de kommer in i rummet. Jag påverkas mycket av det jag läser och hör, ser. Jag kan känna sån empati för djur och människor så att jag blir väldigt nedstämd länge och blir trött av att träffa många nya människor. Kommer Robin hem och är stressad och halvirriterad blir jag påverkad direkt och blir lätt dränerad. Ibland kan jag stänga ute det om jag själv är i fas med jobb mm och ja utvilad och i balans. Vid tjafs och gnäll bland barnen är det som mina energidepåer rinner ut. Sen är jag såklart inte alltid lika lättpåverkad utan det handlar mycket om balans.

Det är skönt att veta hur och varför jag reagerar som jag gör. Att vara medveten om det. Det bara är så ju. För innan kunde jag verkligen känna mig utanför eller onormal ibland.

Om du lever med en högkänslig person kan det vara värt att veta dessa 9 saker:

1. En högkänslig person känner allt mycket djupare. De blir lätt sårade eftersom de bär deras hjärta utanpå.

2. En högkänslig person behöver mycket ensamtid för att ladda om batterierna. Eftersom de lätt plockar upp andras känslor och sinnesstämning, betyder det att deras egen energi kan bli dränerad eller splittrad och de behöver mer återhämtning.

3. En högkänslig person betraktar inte sex som bara en lek eller något fysiskt. För att en högkänslig person ska bli intresserad av att ha ett intimt umgänge med en partner måste han/hon vara helt bekväm med den personen på ett djupt andligt plan.

4. Hjärnan hos högkänsliga kör i överfart och de har lätt för att få sömnproblem.

5. En högkänslig person kan inte förändra sin högkänslighet. De kan tyckas vara svårare att ha ett förhållande med, men deras kapacitet att älska så djupt gör att det är det absolut värt.

6. En högkänslig person tycker inte om att hamna i konflikt. De lämnar hellre en konfrontation, eller försöker tala om saken i lugn och ro. De behöver samla ihop sina tankar först innan de kan ha en diskussion med dig.

7. En högkänslig person känner sig ofta missförstådd. Dessa personer har ofta varit dömda och missbedömda under hela sitt liv som ”överkänsliga”.

8. En högkänslig person kommer aldrig att såra dig med flit. De kommer att ge dig sitt allt i en relation, och få dig att känna dig mer älskad och avgudad än du någonsin tidigare känt dig.

9. En högkänslig person är väldigt intressant att konversera med. De kan tyckas vara tystlåtna först, men de har så mycket att säga när de känner sig bekväma i ditt sällskap. De älskar djupa, meningsfulla konversationer, så en relation med dem blir aldrig tråkig eftersom de alltid har ett unikt perspektiv att se på saker & ting.

Ja du ser, man är rätt härlig ändå : )

Är du HSP eller känner någon som är?

Kram/E

Fakta från Expressen, SFH, Humansoulrocess

 1. Sara skriver:

  Känner igen mig i mycket av detta. Det som har präglat mig mycket är att man alltid blivit stämplad som töntig,tråkig, svag för att jag har en sk blyg och tystlåten personlighet. Det har sänkt min självkänsla mycket. Men jag är inte speciellt blyg måste bara få tid att känna mig trygg och få tid att tänka innan jag pratar, tyvärr är det inte många som orkar ta sig tid att lära känna en sån personlighet. Men det är ju deras förlust för en mer lojal vän än mig får man nog leta efter!

 2. Hanna skriver:

  Jaa, känner igen mig. Behöver egentid för att ladda om batterierna , känner mycket av andras energier , hjärnan på högvarv osv…blir så trött av för mycket umgänge eller nya intryck.
  Som liten betraktades jag nog mest som blyg, och det tog många år innan jag förstod jag inte var ”fel” ..
  Nu lyssnar jag på mig själv, och vet vad som funkar för mig och vad jag vill 🙂

 3. Me skriver:

  Hej! Tror själv att jag är högkänslig då jag undviker dåliga nyheter, våldsamma filmer ef det påverkar mig och tar all energi.
  Dessutom klarar jag ej av för många innyryck.blir trött av det. Inte allt stämmer men en del..

 4. Linda skriver:

  Yes! Här är en HSP till! Gått ner i tid och är ledig en dag i veckan för att få återhämtningstid helt ensam. Så värt att ladda om batterierna!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..