Älskade bröst!

Nu kommer jag skriva något som jag vet är ett laddat ämne…Bröst.

Jag har alltid gillat mina bröst, mjuka, fina, lagom stora och en del av mig jag alltid tyckt om. Ingen stor grej sådär egentligen. Sedan blev jag gravid med Jolie och kunde livnära henne hennes första månader i livet och brösten fick en ny innebörd. När gravidtetskilona rann av mig så försvann även brösten. De blev avsevärt mindre än innan och saknaden av dem gjorde att jag började fundera på att operera dem, att förstora dem. Men jag ville ha flera barn så de tankarna lade jag åt sidan och sedan kom våra älskade tvillingpojkar efter flera försök. Den resan jag gick igenom helt kroppsligt är svår att beskriva. Jag gick upp 35 kg (mycket vätska men ändå, 35 kilo!) och fastän det verkligen rann av så förändras kroppen men tack vare att jag håller igång med powerwalks så tycker jag att jag är i väldigt god form redan nu och trivs bra med min kropp. Förutom en sak. Brösten. Efter pojkarna så är de om möjligt ännu mindre och det är klart att det går att acceptera, leva med, vara nöjd med…Men jag är inte det. Jag saknar mina bröst, jag tycker det är oerhört vackert med bröst. Att ha gått från en c-kupa till i stort sett nada (visst kan jag fuska fram lite med en bra pushup) så känner jag mig inte helt tillfreds. Jag vill efter tre barn ha dem tillbaka och jag bestämt mig för en bröstförstoring.  Jag förstår att vissa människor tycker det är vansinne, och att vissa kommer förstå. Jag hoppas att ni kan respektera mitt beslut oavsett. Jag känner att det är lika bra att skriva om det nu innan för att det förmodligen kommer märkas och det är något jag står för till 100%. Jag vill känna mig bekväm igen, känna mig fin naken och kunna fylla upp mina kläder.  Jag känner att det är så pass viktigt för mig att jag är beredd att göra en operation.

Efter två graviditeter som självklart lämnar spår men som också burit fram tre fantastiska barn har jag en ny respekt inför mig själv. Jag vill vara stark och pigg, orka med barnens tempo, hitta på roliga saker, vara närvarande. Jag rör på mig dagligen, äter ordentligt, vill vara en god förebild, främst till mina barn. Och det kanske känns dubbelt att då förstora brösten men till min dotter som kanske är främst den som kommer fundera så kommer jag bara att berätta som det är. Jag vet oerhört många mammor (och ickemammor) som opererat dem och de har inga jättebomber, utan de bröst de än gång haft och hade jag inte vetat hade jag nog aldrig anat heller. De är ju precis samma personer som innan och det kommer jag också vara, dock aningen mer tillfreds med mig själv.

Man saknar inte kon förrän båset är tomt 😉

Kramar/E

 1. Jätte bra skrivet. Jag förstår precis vad du menar. Bara go for it! Du är en fantastisk mamma. Man blir ännu bättre på alla sätt och vis när man trivs med sig själv! Lycka till 🙂

 2. Engla, jag har oerhört stor respekt för dig som går ut och berättar att du kommer förstora brösten eftersom säkerligen många kommer komma med onödiga kommentarer. Jag har inställningen att vill man operera något för att den saken i fråga verkligen stör er och trycker ned självförtroendet/känslan för ens kropp eller liknande så SKA man göra det oavsett andras bittra kommentarer. Men då ska man också vara säker på att osäkerheten inte bottnar i något annat. Du verkar ha tänkt igenom ditt beslut ordentligt så jag önskar dig bara ett stort lycka till!

 3. Din kropp-ditt beslut! Du är en ung kvinna som har fött tre barn och fåttgå igenom en hel del kroppsliga förändringar. Om folk inte kan unna dig möjligheten att få känna dig nöjd och vacker så är det mest synd om dem. Jag är i samma ålder som du, har fått två underbara barn och är precis som du, lite ledsen över hur vissa delar (brösten) inte ser ut som förr. Jag har dock problem åt andra hållet, till våren gör jag ett lyft/förminskning för att slippa ryggvärk, handla bh-ar på tants delningen och att känna mig allmänt missnöjd. Vi gör detta för VÅR egen skull, för att vi är unga, starka och vill få ut det mesta av livet!! Kramar till dig!

 4. Inget jag lägger ngn värdering i överhuvudtaget, för jag förstår tanken kring brösten. Det roliga är att detta inlägg hat jag bara väntat på sen din kompis Mia fick sina två nya vänner.

  Å du, av det vi ser så fyller du upp dina kläder mer än väl. Men det är lätt å fuska å innerst inne vill man ju känns sig fin.

  Hoppas vi får se lite före-å efterbilder, med kläder på alltså.

  Lycka till!

 5. Jag tror att man blir en bättre mamma om man mår bra i sig själv!! Jag själv har en dotter och gjorde en bröstförstoring efter att brösten försvann efter amning och graviditet.. Jag är såå nöjd och mår såå bra när jag kan känna mig fin och bekväm med min kropp! Innan kände jag mig utsugen och hade svårt med kläder och kände mig aldrig nöjd…men efter min operation är jag den tjej, kvinna,sambo och mamma jag vill vara:-D go for it girl!!!!

 6. Vad trakigt att du aldrig kanner dig nojd med nagonting.. Jag undrar om du hade tankt pa samma satt om du inte hade bloggen, dar du visar upp dig sjalv dagligen i olika klader, du maste verkligen inspektera dina bilder och dig sjalv. Trakigt for jag antar att manga kommer att folja efter nu, varfor kan man inte fa duga som man ar, ska alla behova ga omkring med E-kupa for att bli omtyckta? Brost har blivit ett sa laddat amne och jag skyller pa hela mode/porr industrin, egentligen ar ju brosten till for att matta barn, inte tillfredstalla man….

 7. Hej Engla!

  Jag vill egentligen bara säga lycka till och hoppas att du blir nöjd när du opererat dig.
  Jag förstorade brösten för ca 6 år sedan (visserligen innan jag fick barn) för att jag inte hade några alls. De är inte stora, men jag fick äntligen bröst! Förutom de jag känner är det ingen som ser att de är förstorade ens, men för mig är det jätteskillnad och jag är jättenöjd!

  Strunta i vad andra tycker, det är du som ska må bra!

  Kramar,
  Therese

 8. Förstår dig faktiskt. Mina bröst är lika stora eller rättare sagt lika små som innan graviditeten. Rumpan och magen är däremot större egentligen mitt eget fel eftersom jag slarvar med maten men i alla fall. Jag har precis bestämt mig för att acceptera min kurvor men det skulle vara kul om brösten var lite större då. Det blir dock ingen operation men ett par nya bhar med inlägg. : )

 9. Jag har själv sagt och skulle kunnat skriva exakt det du har skrivit idag. Jag väntar nu vårat andra barn och vi vet att vi kommer inte skaffa flera, brösten är inte där dom tidigare var, och jag kommer utan tvekan och utan att bry mig vad andra tycker ”sätta” tillbaka dom som jag brukar säga. Inget konstigt med det tycker jag.
  Bra skrivet av dig, styrka som jag tror många av oss inte besitter

 10. Ville bara säga att jag har två barn själv och opererade mig för två månader. Har inte ångrat mig en sekund. Tycker det inte det är något fel med det. Tycker det är klokt att vänta tills man är klar med barnafödandet o jag tycker att man kan vara värd det efter att burit sina fina skatter.

 11. Väldigt fint skrivet! Ett sådant beslut är 100% upp till sig själv. Det kommer alltid (tyvärr) finnas de som har åsikter om operationer men i slutändan är vi nog fler som är för än emot! Hejja Engla! Kram från en trogen läsare sen din start!

 12. Personligen tycker jag att det är lite synd, för du är en vacker kvinna som många tjejer ser upp till och faktum är ju att bröst blir hängiga efter graviditeter – det är meningen att vi ska se ut så. Tonårskroppen är inte en evig självklarhet.
  Å andra sidan får ju var och en leva sitt liv efter bästa förmåga och om plastpåsar i brösten gör någon lyckligare, well who am I to judge.
  Hoppas att operationen gör att du KÄNNER dig så fin som jag och många med mig tycker att du är, precis nu, precis som du är. (Vild chansning är att även din man skriver under på det.)
  Kram

 13. Jag förstår dig verkligen och tycker att du är stark och modig som vägra stå upp för detta. Jag själv känner samma sak. Mina bröst har som dina försvunnit efter att barnen kommit och jag önskar att även jag hade möjligheten att få tillbaka dom bröst jag en gång hade. Men som det känns nu kommer inte dom pengarna finnas på många många år så vi får se om det någonsin kommer hända. Men det är något jag endå hoppas på kommer hända någongång.

  Men just nu finns ju tankarna på ett barn till så jag hoppas på att den drömmen kommer uppfyllas snart =)

  Massor av kramar!

 14. Det gör du HELT rätt i, jag förstår precis vad du menar. Efter graviditeter och amning är kroppen förändrad och om man mår bättre av att justera lite så självklart. Varför inte! Go for it!

 15. Ta hand om dig Engla.
  Du kommer säkert få en del negativa kommentarer nu men strunta i dem, sätt fokus på dig själv ist.

 16. Engla, jag förstår dig till fullo efter själv fött barn för nu ett år sedan. Jag ska inte vidta några åtgärder förrän efter nästa graviditet, men då är det inte omöjligt med en operation. Det är absolut inget du, eller någon annan, ska behöva försvara. Det är ju i detta fall egentligen mer en rekonstruktion än en bara en bröstförstoring 🙂 Kram och lycka till!!

 17. Jag tänker precis lika dant!! Efter mina två graviditeter är brösten helt borta och operationen väntar även mig. Kram

 18. Tycker du gör helt rätt att operera om du känner att du vill det. Jag funderar själv i samma banor, och när mina (forhoppningsvis) framida barn är fött så kommer jag nog också att operera brösten. Modigt av dig att gå ut med det i bloggen också, du är en bra förebild!

 19. Du vet att du kommer få en massa (och då menar jag massiv) kritik här alldeles strax men låt ingen berätta för dig hur du ska leva ditt liv.
  Jag kan förstå dig, och jag är säker på att du tagit rätt beslut för dig. Det är det enda som räknas.
  Snart kommer läsarstormen… till alla dem: jag tror att Engla redan vägt för- och nackdelar i flera års tid och nu tagit sitt beslut som hon inte kommer ändra på hur mycket ni än försöker.
  🙂

 20. Det låter som du tänkt igenom, och vet vad du gör. Bara du bestämmer över din kropp och ingen annan ska ha synpunkter på det. Starkt gjort av dig att skriva om det, trist om du ska behöva försvara dig. Hoppas du blir nöjd efteråt 🙂 Kram

 21. Väl skrivet Engla! Jag förstår tankarna bakom ditt beslut och skulle inte tveka på att göra samma sak om mina bröst känns som två tepåsar efter att ha fött barn. Det är lustigt hur vissa tror att man ska förstora brösten a la Pamela Andersson bara för att man talar om en brösförstoring. Det viktigaste är att man känner sig nöjd med sig själv, och jag tror att många faktiskt mår bättre av att känna sig vackra i sin kropp, inklusive brösten.

 22. Jag förstår dig!! Efter mina två barn förstorade jag med mina men det är inte många som vet, just för att de passar min kropp och inte är oproportionerliga. Så lycka till!!
  Kram

 23. Det var bra skrivet, Engla! Du är modig! Jag hade absolut kunnat tänka mig att göra samma sak i din situation, men jag är så feg när det gäller operationer och att bli sövd, så jag skulle nog inte våga just av den anledningen… Hoppas du berättar mer senare, om metod och återhämtning osv. Om du känner för det, alltså… Kramar!

 24. Engla, du har mitt stöd 🙂 Jag tycker du är modig som väljer att gå ut med det & jag tycker att du gör helt rätt. Jag har själv tänkt tanken & är inte alls främmande för att göra det när/om jag känner likadant efter en graviditet. Jag tycker du gör helt rätt & du har kloka tankar kring det hela! Kram & tack för en fin blogg.

 25. Engla! Modigt att du vågar skriva om detta. Såklart att det är en stor grej för dig! Du behöver inte be om ursäkt för detta. Kolla upp så mkt som möjligt om olika operationstekniker, olika sorters implantat, olika kirurger osv t ex http://www.qvinna.info finns massor med sökbara bilder. Prova att fylla
  ut bh-n med riskuddar i olika storlek så att du hittar rätt. Jag antar att du tänker återskapa dina bröst och vill att det ska se naturligt ut, då är implantatsformen och kirurgen jätteviktig. Läs på om för och nackdelar, sjukskrivning/läkeprocess osv Stor kram & varmt lycka till! Tror att många läsare uppskattar att du är ärlig om detta samt få följa med på din resa mot nya bröst.

 26. Du behöver inte be om lov från oss läsare, be oss att respektera det. Det är din kropp och jag är säker på att du inte kommer att välja stora bomber, det är liksom inte Engla. Jag tycker att du gör helt rätt! Det sitter mycket kvinnlighet i brösten och går det att fixa till det man inte är nöjd med så ska man givetvis överväga att göra det. Jag respekterar det och önskar dig lycka till! 🙂

 27. Du ska inte behöva ursäkta dig för något sånt här! Vill man förbättra något ska man självklart göra det! Lycka till med operationen!:) tänk bara på att det tar ettag efter att återhämta sig, t.ex. man får inte bära tungt, träna osv!:) kram!

 28. Det är så vanligt nuförtiden så jag blir nästan förvånad om någon höjer på ögonbrynen och väljer att kommentera ditt val negativt. Man måste inte alltid säga vad man tycker, inga åsikter kommer ju ändra ditt beslut iallafall 🙂 Jag kan själv tänka mig att göra detsamma den dag jag känner mig klar med barn. Lycka till!

 29. Starkt av dig att gå ut och berätta det i bloggen. Jag förstår dig och önskar dig all lycka med operationen. P.s har du hört om den metoden där man sprutar in ett ämne son inte alls är farligt och som rinner ut i kroppen? om inte så kolla upp det först innan du genom går operationen. Min mamma gjorde det och resultat blev jättefint. Dock lite jobbigt att man måste fylla på eftersom vilket kan kosta en del. Men riskerna är mindre än en operation.

 30. Förstår precis hur du menar. Tycker också det är skillnad att göra det när man är vuxen och kan ta mogna beslut till skillnad mot om man är yngre och inte växt klart eller fött barn. Kroppen förändras och det år man väl acceptera men man ska ju inte behöva må dåligt. det är så tabu med bröstförstoringar fast det är ju mer vanligt nu. Lycka till

 31. Hoppas allt går bra och att du blir nöjd! Själv har jag fött och ammat fem barn. Innan barnen tyckte jag aldrig att brösten dög utseendemässigt, nu tycker jag att de gjort ett fantastiskt jobb och är mjuka och sköna – trots att de är ”fulare” än förr är det först nu jag gillar dem 🙂

 32. Det handlar om självkänsla och den sitter inte i brösten oavsett hur stora eller små bröst man har. Jag märker att detta är en generationsfråga också.. Själv har jag fyllt 40 och har också fött barn men jag skulle aldrig kunna tänka mig att operera mina bröst även om de kanske inte är de allra snyggaste längre. För yngre tjejer och mammor så är det mer naturligt att förstora brösten det bara är något man ska göra för att hänga med. Jag accepterar att tänket är så för så har det varit i alla tider. Men en operation är ju alltid ett ganska stort ingrepp och du får inte bättre självkänsla genom att ha större bröst.

 33. Jag tycker att du gör helt rätt! Jag har gjort precis samma sak efter min graviditet och amning. Det viktiga är att du inte lägger in för stora inlägg. Jag hade obefintligaym bröst innan o är mkt smal så jag satte bara in 280 ml. Rekordlitet men är en liten C, vilket ser helt naturligt ut. Jag kan dölja brösten med täckande kläder i tex jobbsammanhang där jag inte vill vara ‘ett par bröst’ men jag kan även ha urringat och klänningar där bröstensstorlek syns. Jag tycker att du ska hitta din lagomstorlek 🙂 Lycka till!

 34. Jag kan satsa pengar på att du kommer hitta något nytt att störa dig på i utseendet när bröstoperationen är gjord.

  Men lycka till, jag hoppas operationen går bra utan komplikationer och att du slipper Kissie-sneda-bröst!

 35. Allt stöd! Vågat att skriva ut om det, men jag förstår verkligen att du gör det då elaka kommentarer antagligen hade haglat. Jag kommer alltid stötta de som vill göra en operation, det är upp till var och en. Jag har idag obetydliga bröst och är livrädd inför vad en graviditet kommer göra med dem och jag önskar så att jag kommer känna mig tillfreds efter, men jag tvivlar tyvärr på det. Jag tror jag kommer känna precis som du, men jag önskar jag slipper för jag vill inte göra en operation. Tiden får utvisa 🙂 Lycka till!

 36. Jag har inga synpukter om hur du känner med dina bröst. Men, jag känner många läkare som säger att de aldrig aldrig skulle utsätta dig för risken med narkos och operation, om de inte måste. Och man ”måste” inte ha större bröst. Tänk om det skulle hända dig något. Hur skulle du eller dina nära förklara det för dina barn? ”Mamma tyckte det var så viktigt med större bröst att hon riskerade blodpropp och att inte vakna upp till er barn igen…” så prioriterade hon, men det är insidan som räknas?! Det håller inte? Du riskerar ditt liv, alt plodpropp etc. för en operation som inte är nödvändig för att överleva. Tror du dina barn skulle förlåta dig om du försvann eller blev invalid så att du inte kan leka med dem? Om du tror på inre skönhet och vad som är riktigt viktigt i livet och värt att riskera – så tror jag att du hade fattat ett annat beslut.

 37. Start, mycket stark är du som vågar gå ut och prata så pass offentligt om dina känslor. Mycket respekt ska du ha för det!!!!
  var och en bestämmer över sitt liv och sina beslut och om du känner att detta är rätt för dig ska du absolut göra det.
  Jag trivs med små men skulle behöva en ”uppliftning” då de hänger ner över magen 🙂 efter 4 graviditeter.

  All lycka, se till att göra mycket forskning runt just din klinik och läkare, sååå sorgligt när kvinnor får problem efter operationen just för att läkaren varit skit.

 38. jag förstår dig fullt ut och kommer med största sannolikhet att göra detsamma när jag är ”klar”. viktigt för mig dock är att det inte blir några kanonkulor 🙂 kramkram och lycka till!

 39. Alla gör vad de vill med sina kroppar men jag är helt övertygad om att det är annat som spökar(självkänsla,allmänt välbefinnande,kroppsfixering), inte avsaknaden av ett par bröst. Jag tycker det är synd att ”trenden” går mot perfekta kroppar, inga spår av livet ska få finnas. Det är skrämmande att så många ser det som fullt naturligt med ett operativt ingrepp för att uppnå ett syahoo.sekönhetsideal.

 40. Tycker det är strongt av dig att stå för det och skriva om det, något som få bloggare (och personer i övrigt) gör, särskilt med tanke på hur mycket kritik du brukar få för ingenting. Är det något du vill och har funderat igenom ordentligt tycker jag att du gör helt rätt! Jag har själv inga barn än men ser det inte som en omöjlighet att jag gör samma sak en dag!

 41. Synd att du tar bort inlägg som ger en nyanserad syn. Jag skrev att du riskerar ditt liv för större bröst. Det är en verklighet som måste få synas i detta sammanhang. Denna operation är inte som att laga en tand, det är en mycket allvarligare risk med stora konsekvenser – för något som inte är livsnödvändig – större bröst! Denna åsikten måste få synas!

 42. Hej Engla! Först vill jag säga att jag respekterar ditt beslut, och att alla ju har en fri vilja. Men jag blir ändå lite ledsen av att läsa ditt inlägg. Det känns som att det har blivit en ny trend att operera om brösten efter att man har fått barn (eller innan för den delen!) – och det skrämmer mig! Vissa får lite extra hull på kroppen efter att ha fått barn. Vissa får hängbröst. Vissa blir smala som pinnar. Vissa får små taxöron till bröst. Det är inte förändringar man välkomnar, men det är förändringar som visar att man har varit igenom det vackraste i livet: man har blivit mor. Varför försöka ställa klockan tillbaka, i stället för att acceptera att alla kroppar förändras efter en graviditet eller flera – mera eller mindre?

 43. Jättemodigt gjort att du skrev om det här, i och med att jag vet vilka reaktioner du har fått tidigare från läsare. Jag tycker att du gör så rätt i det, det är klart du ska trivas med dig själv =) bröstförstoring är väl ingen big deal, tänk att det ändå är en ”liten” sak som kan få dig att må så himla mycket bättre.

  Är spänd på att se resultatet, haha. Kram på dig

 44. Hej!
  Jättebra skrivet! Förstår dig fullt ut! Tycker absolut inte det är konstigt att vilja ha ”nya” bröst. Man måste trivas med sin kropp. Man är ju inte bara Mamma utan man är ju faktiskt kvinna också. Har man pengarna och hittar en bra klinik så varför inte? 🙂

  Kram

 45. Dina bröst, ditt beslut! Men jag tycker det är onödigt. Inte många trebarnsmammor som har en kropp som du! Du är ju skitsnygg:) Men lycka till med ditt beslut, det är som sagt ditt och ingen annans!

  Kramar!

 46. Jag försöker att respektera ditt beslut, men det gör mig väldigt besviken. Jag köper inte alls det där ”din kropp – ditt beslut” för det är så mycket större än så. Med din operation bidrar du till att skapa dålig självkänsla hos andra kvinnor som också känner att de inte duger som de är. Jag kanske är hård nu, men jag tycker att det är så himla sorgligt att sådana här operationer blivit vardagsmat. Det är så synd att du en dag ska behöva förklara för Jolie att om hon inte är nöjd med något på sin kropp så är det bara att ”fixa till” den.

 47. Cred till dig som öppet pratar om detta och jag håller med många andra här, din kropp – ditt val! Själv är jag 26 år, har fått två barn och mina naturliga F-kupor hänger längre ner än nånsin. När tredje och förmodligen sista barnet är fött skulle jag vilja göra en förminskning/lyft om pengar finns. Är inte roligt att vara ung och ha värsta häng-pattarna, likväl som jag förstår dig som är ung och redan ”tappat” de bröst du en gång hade och var nöjd med. Lycka till och hoppas du kan känna dig tillfreds sedan!

 48. Tyvärr tror jag inte att du kommer att känna dig mer tillfreds med dig själv efter operationen. Förmågan att känna att man duger som man är och känna sig tillfreds med sig själv, dvs god självkänsla, är något som kommer inifrån. Har följt din blogg länge och alltid tyckt att det är lite sorgligt att du aldrig verkar riktigt nöjd med dig själv. Önskar dig naturligtvis ändå lycka till med operationen!

 49. Otroligt starkt gjort av dig Engla att gå ut med det på bloggen! Jag tycker du gör såååå himla rätt!

  Har själv silikon gjorda före vår lilla prinsessa (4mån) kom. Min bröstförstoring är en av det bästa saker jag gjort. Och jag trivs väldigt bra med mina stooora bröst(har strl H nu under ammning 😉 My boobs are oK! hehe.

  U goooo girl! Massor av styrka till dig & lycka till 🙂

 50. Förstår precis vad du menar; har själv två tomma ”påsar” efter amning som jag är allt annat än nöjd med! 🙂

  All heder och respekt till dig som är så stark och modig att du faktiskt går ut och berättar det här!

  Go girl!!! 🙂

 51. Gud så sorgligt att läsa detta och inte minst kommentarerna. Jag har en ganska stor vänskara, vi är alla i 30årsåldern endel med barn och endel utan. Ingen hade någonsin fått för sig att lägga in något i brösten. Undrar faktiskt om det är en utbildningsfråga, för när man arbetar på en akademisk nivå hade man skämts ihjäl av att komma till jobbet med gjorda bröst framför kollegorna. Undrar om man hade kunnat få samma respekt efter att folk vet hur högt man prioriterar sin bröststorlek?
  Här känns det som att de flesta läsarna som skriver är på Engla nivå, 1-3barnsföräldrar med rosa fluffliv där högsta intresse är väggord och postorder.
  För vi är inte 15-längre. Kroppen förändras när man får barn och hur tror ni det kommer sig att ”ni” idag mår så dåligt över att era bröst är mindre än folk gjorde för 10år sedan? För jag är säker på min mamma alltid gett blanka i hur hennes bröst såg ut efter barn, detsamma om min pappa han har ju älskat henne som hon är och aldrig ens funderat på saken. Hade inte ni velat ha det så? För det är det ni förstör. För idag så ska alla fixa till allt som inte är pefekt. Att ni inte förstår att det är detta som bidrar till idealen. Att det är ni som bidrar till att ännu fler kommer må dåligt och fundera över oväsentliga saker som brösten. Skulle vi inte lämnat det stadiet i tonåren? Den ängsligheten och osäkerheten man hade då vill man väl komma över nu i vuxen ålder eller? Vore inte det något att satsa på kanske? Att jobba med er självkänsla istället! Det är sorgligt att vuxna kvinnor lägger sig under kniven för att brösten ska se ut på ett visst sätt. Ni tror att det är det enda som står i vägen för den där perfekta självkänslan och självförtroendet. Men där har ni en lång bit att gå kan jag säga. För när ni fixat brösten kommer nästa problem dyka upp och tro mig alla är i nivå med att hullet hänger över, håret är för tunnt och fonväggen blev lite för rosa. Och ja jag är sarkastisk för hur jag än försöker gräva så kan jag inte fatta hur dessa saker kan ha så stor vikt i era liv, hur hinner ni? Engla tex har 3barn, hennes sista 3-4år har ju präglats av barnuppfostran, eget företag mm . Hon verkar ha fullt upp hela tiden och trots detta hinner hon reflektera över små bröst nojja över kroppsvikt och shoppa sönder sig. Är det nyttigt tror ni? Det krävs verkligen ingen Freud här för att se problemet. Det är ju knappast brösten det är fel på

 52. Hej!
  Jag har gjort precis samma resa som du med barnen.
  Jag gjorde en förstoring när jag ammat klart, min erfarenhet
  blev:
  Obekvämt, jag kände inläggen hela tiden,
  kunde inte sova på mage
  Det var inte snyggt i kläder, jag tycker att kläderna sitter snyggast
  med små bröst..
  jag hade inte lagt i så mkt men såg stor ut..
  Jag hade dom i många år, men trivdes inte riktigt, det kändes konstgjort…
  Jag vill bara ge dej några råd, testa noga att det verkligen känns
  bra i kläder (lägg en påse ris med samma tänkta volym i din bh).
  Känn efter om du verkligen vill ha i påsar med främmande material i din kropp kanske resten av livet…
  Jag tog ut dom i våras & är jättelycklig, det var en verklig befrielse att få tillbaka min kropp..
  Dom kanske inte ser ut som innan barnen, men dom är mina egna…
  Hoppas att du blir nöjd!!
  Ville bara dela med mej av min erfarenhet.
  Kram

 53. Var och en gör som de vill med sin kropp …synd bara att det yttre ska vara så viktigt när hälsan är det som går i första hand.

 54. Förstår dig till 100% då jag varit med om samma sak. Jag valde att göra en operation och ångrar mig inte! Det var något jag gjorde för min egen skull och jag är mer nöjd med min kropp nu. Det gör dock helvetiskt ont :(, men det är värt det!
  Kram och lycka till!

 55. Jag blev faktiskt väldigt besviken nu. Jag har sett upp till dig länge och tyckt att du varit så jordnära och härlig. Det har varit skönt att se att du varit så lycklig över att vara mamma och allt det innebär. Men nu känns det bara som en illusion. Får nog hålla med flera andra här och påstå att problemet definitivt inte sitter i brösten, utan i din självkänsla och hur mycket du egentligen älskar dig själv som den du är.

 56. Usch så synd att du känner att din självkänsla sitter i brösten. Jag funderade mkt på att göra en opertion när jag 17 idag är jag 28 och är såå glad att jag inte gjorde det. På 1800 talet var det mordernt med stora vader. Jag tror bröst operationer i framtiden vara helt galet.

 57. Helt rätt Engla! Står bakom dig till 100%! så skönt att du vågar vara öppen med sånt som är lite tabu att prata om,, och som kan skapa väldiga debatter 🙂 kram

 58. Jag känner som dig ang mina bröst men har hittills ”stått emot” att operera dem, främst för att jag inte vet vad jag ska säga till min dotter när hon kommer i puberteten och ev är missnöjd med sig själv. Om jag då opererat mig är det så svårt att peppa henne med att hon är underbar som hon är.

  Ett litet tips är p-piller-sorten Yasmine, om man använder piller som p-medel. Jag ökade två kupstorlekar med dem efter att ha ammat, och det verkar vara så för många 🙂

 59. Sandi…Vilket arhundrade kommer du ifran. Det finns ingen lakare som sager nej till en narkos under en brostoperation. Det dar har du hittat pa sjalv. OCH jag e saker pa att Engla inte behover din upplaxning om vad som skulle sagas om nagot gick snett. Du verkar vara liiiite avundsjuk om inte elak annars skulle du inte ga pa sa hart:) Har Engla bestammt sig for att operera sig sa tror jag att hon kollat upp risker o s v.

  Lycka till Engla..YOU GO GIRL

 60. Hej! Skulle vilja börja med att säga att din blogg är fantastisk och jag har blivit beroende av den,haha!
  Jag är en 39-årig tvåbarnsmamma som också gått och funderat på bröstförstoring och framför allt bröstlyft i ett par år nu,så jag slipper ”rulla” upp behagen i bh:n;)och bli av med de sorgliga ”taxöronen” hehe. Men anledningen till att jag inte bestämt mig än är att jag hört att man har mycket svårare för att känna knölar (cancer)efter att man gjort ilägg.(Sedan en mindre viktig detalj: Iläggen håller bara i 10-12 år sedan får man opereras igen). Vill inte skrämma upp dig, men om det är sant så tål det att funderas på…Det skulle vara intressant och veta om det stämmer? Jag fyller 40 i maj nästa år och ska passa på att fråga på första mammografin då.
  Jag förstår precis vad du menar, man bygger automatiskt upp ett försvar inför vad och hur man ska berätta för alla när man bestämt sig. Jag funderar redan nu på VAD jag ska säga till chef och arbetskamrater om varför jag blir borta i upp till 6 veckor (jag har ett arb med mycket lyft)Man får nog vara beredd på många kanske sårande kommentarer kan jag tänka mig….Hur som helst – lycka till :)/Ulle

 61. Hur gör du när din dotter blir äldre och säger att hon vill ha d-kupor? Då kan du ju inte säga ”du behöver inte operera brösten, du är så vacker ändå, eftersom du själv gjort det! Vilket trams. Tycker du är superfin som du är! Man tappar bara respekten för folk som opererar sig på nått sätt..

 62. Många som tycker det är modigt och att de förstår i och med graviditeten. Folk är inte lika förstående när det gäller tjejer med små bröst som vill va lite större. Varför tas det emot på olika sätt tror ni? Bara en fundering från min sida. Jag själv tycker att alla gör som de sjävla vill, självklart! Ser ingen anledning att klanka på någons beslut, oavsett om det gäller att fylla upp sina urammade bröst eller fylla ut små/obefintliga bröst. Ett exempel är kissie, hennes operation togs inte emot på samma sätt som englas.

 63. Engla! Jag tror att du nu har sagt vad många känner!
  Härligt att du vågar ta upp det här ämnet. Ett kilo hit eller dit kanske man kan leva med lättare. Men det är inte helt lätt att inte längre kunna se de bröst som en gång varit där. Säga vad många vill, men det får i alla fall mig att känna mig kvinnlig och då har jag ändå bara en A-kupa, men det är mina bröst, och jag vill inte att de ska försvinna

 64. sandra, vilken kommentar. ”Undrar faktiskt om det är en utbildningsfråga, för när man arbetar på en akademisk nivå hade man skämts ihjäl av att komma till jobbet med gjorda bröst framför kollegorna.”

  För det första, hur kan du veta om människor som arbetar på en akademisk nivå skönhetsopererat sig eller inte? Har man gjort en bröstoperation så är det inte alltid det syns när man är påklädd om det är i en naturlig storlek.

  Den akademiska världen skulle behöva bry sig om sitt utseende kan man ju säga, det finns ju inte ens en klädkod där!

 65. Om man inte trivs med något och kan ändra det så är det väl inte på något sätt FEL att ändra det! Moraltanterna kommer säkerligen attackera dig och har så gjort redan men det är typiskt svenneland-avundsjuka!

  Stå på dig och kom ihåg att det är DITT beslut och din kropp, oavsett vad andra kommer att säga.

  Kram

 66. Jag har läst igenom kommentarerna och de flesta är stöttande vilken ju är fint, men en sak gör mig lite rädd – jag har sett många kommentarer där det står ”Engla du gör helt rätt!”. Varför kan inte kvinnor hjälpa en annan kvinna att känna sig vacker som hon är? Engla behöver knappast nya bröst!

  Varför är det ”rätt” att vara så missnöjd och osäker över en kroppsdel att man är villig att betala multum för att operera om den? Är vi andra ”fel” då, vi som accepterar att kroppen förrändras och tycker att våra småhängiga tuttar och dallriga lår är ganska fina?!

 67. Maja, jag menar inte att de säger nej. Jag menar att alla läkare jag känner säger att de aldrig frivilligt skulle göra det själva (operera sig alltså) om det inte var nödvändigt. (som inte nya bröst är) Riskerna är stora och tas inte på allvar. Det är INTE som att sätta i extensions. Är det ingen som kommer ihåg flickan som skulle göra nya bröst till sitt bröllop i Polen – och dog. Är det värt det? Det händer i Sverige också och blodproppar och allergiska reaktioner på narkos etc. Jag menar att när man är frisk och har tre friska barn så är det oansvarigt att utsätta sig för så stora risker som en operation innebär. Engla utsätter sig för denna risk och om det händer henne något måste nån förklara för hennes barn att: ”mamma valde att göra detta, ett par bröst som inte är livsnödvändiga, fast hon visste om riskerna. Hon tyckte det var viktigare att få ett par nys bröst än att hålla sig så frisk som möjligt för er barn….” Det är ju det valet hon gör. Jag bara lyfter fram det.

 68. Förstår inte varför många anser att man ska låta kroppen se ut som ” crap” efter en graviditet. Man vill ju fortfarande känna sig som en vacker kvinna?! Eller? Jo visst kroppen ändrar sig efter en graviditet eller två eller tre men är det då ett måste att låta den fortsätta se ut så? För vissa ja, för andra nej. Jag vägrar låta kroppen ”segra”, jag vill inte ha tio extrakilo som barn nummer två bidrog till, jag vill inte ha bröst som hänger som grytlappar ner på magen. Jag vill känna mig stark och vacker och krävs det lite ”hjälp” på vägen i form av träning och lyft så ” fine”. Man gör det inte för att andra ska tycka om en, utan för att man själv ska kunna se sig i spegeln och känna sig tillfreds.

 69. Hej Engla!
  Jag tycker att det är starkt av dig att vara rak och ärlig och skriva det du gör! Du är en fin förebild! 🙂
  Givetvis ska du göra som du själv vill så att du känner dig nöjd. Att du väntat tills du fått dina fina barn visar också på hur sund du är! Var ärlig mot Jolie, precis som du skriver, så att hon växer upp med en bra bild av sin kropp.

  Jag har själv tappat ca 25 kilo i vikt och fortsätter att gå ner genom livstilsförändringar och jag har tappat mycket på mina bröst, från D-kupa till en knapp B-kupa och det är faktiskt inte så roligt, känns som en del av kvinnligheten försvinner. Dessutom blir det knöliga, fula och ömma. Jag är bara 20 år och har inga barn vilket jag planerar att skaffa om några år, så därför finns inte tanken på en operation för mig. Men hade jag varit i den situation så hade jag absolut övervägt det, för huvudsaken är att man själv är nöjd!

  Kram på dig Engla, du är en superfin förebild <3

 70. Det enda som gäller här är ju Englas kropp och hennes beslut, eller hur! Vem i hela friden som läser här, har rätt att säga att de känner sig besvikna över vad du gör med din kropp, Engla! Vansinnigt!

  Och Sandra: du var mig en oerhört inskränkt stackars akademiker! Jag kommer från en akademiker familj och är själv högutbildad. Jag har gjort bukplastik pga hur magen blev efter graviditet, det bästa jag gjort! Min självkänsla steg, kläderna passade igen och jag är gladare. Lyfte brösten också, det du! Ingen av mina högutbildade arbetskamrater har kritiserat mig, tvärtom!

  Ni som klagar, har förmodligen kroppar som är bortom all hjälp.

 71. Vilken kass självkänsla du har. Det är ju tyvärr starkt sammankopplat med anorektiker…

  Du sjönk inte en millimeter i mina ögon. Du bara bekräftar bilden jag haft av dig sedan första gången jag läste din blogg. Trist att dina barn förmodligen kommer att bli lika ytliga som du. Med samma dåliga självkänsla. Tack vare att du hela tiden visar att mamma inte duger utan silikonpattar och märkeskläder.

 72. Jag tycker alla får bestämma själva vad de vill göra med sina kroppar. Jag tror aldrig att jag kommer operera mina, fastän de är jättesmå, för jag trivs med det, avskyr alla karla som bara glor på brösten jämt, men jag vet inte hur jag känner om jag en dag vantrivs med dem, så det tycker jag ska vara upp till var och en.

 73. Bel: Klart det inte syns om du inte redan jobbat på samma ställe i nått år. Hur nära är du dina kollegor? För jag skulle säkert märka om någon var ”sjuk” en vecka och sen kom tillbaka med större bröst.
  Hehe kul det där med klädkod, vad har du för klädkod på ditt jobb? Du som är så insatt borde väl veta att klädkod inte nödvändigtvis betyder något positivt inom mode. Uppklätt eller avslappnat är ex på klädkoder och detta är väl inte synonymt snyggt och fult.
  Vad hade diskussionen med kläder att göra? Tror du alla med utbildning struntar i kläder? Akademi var nog lite för stort ord för dig, alla högskoleutbildningar kallas akademiska och nu pratar jag inte statusyrken. Jag är själv konsult och andra ex är lärare, ekonomer, jurister mm. Ganska vanligt folk helt enkelt som du tror klär sig fult allihop. Ex på ickeakademiska yrken är affärsbiträde, industriarbetare, undersköterska och lokalvårdare. Dessa är de supertrendiga som har modekoll enl. dig. Lite kategorisk kanske?
  Jag gillar med kläder, främst därför jag är på denna bloggen men det är stor skillnad på kläder och bröst eller hur? Det är ju enklare att shoppa lite kläder eller? Det krävs mycket mer för att man ska lägga sig under kniven. Är det så konstigt att man reagerar på att folk tar sådana stora beslut med stora risker trots att man har fullt friska bröst? Är det inte lite dumt tycker du? Det är det min kommentar handlade om

 74. Jag förstår dig fullt ut. Och känner lika efter bara ett barn. Men kommer att vänta några år ifall vi väljer att försöka på ett syskon. Sen gör jag lika som du 🙂

  KRam!

 75. Förstår precis hur du känner dig. Jag skulle också vilja fixa till mig efter mina två barn,inte brösten då men magen däremot..Lycka till..

 76. sandra: Haller helt med dig! Kul med postorder liknelsen och vaggord, sa sant! Manga bloggorskor gar pa rosa moln och maste fa ALLT uppfyllt, annars duger det inte! Brostforstoring var inte ens pa modet nar vara mammor hade fatt oss, och jag kan tanka mig att manga mormodrar skakar pa huvudet at det har, man har val annat att tanka pa?? Tror det handlar om utbildningsniva ocksa, tyvarr ar det manga (och jag har kollat in pa bloggar dar de har forstorat brosten) white trash lookalikes…

 77. Förvånande att du valde att censurera min kommentar:
  ”Bästa väninnan genomgick väl sin bröstförstoring bara för ngr veckor sedan”?

 78. Modigt av dig att skriva det i bloggen. Tyvärr sitter inte självkänslan på kroppen och det är faktiskt synd att så många unga kvinnor nu för tiden är så missnöjda med sitt utseende att de vill göra sådana radikala förändringar. Hur kan det vara fel på dina bröst om alla är byggda olika?
  Om ingen hade fått för sig att man skulle ändra på sin kropp hade ingen heller kommit på tanken att man inte duger som man är. Det är ju alltid någonting man är missnöjd med och man kan inte förändra allt 🙂

 79. Fantastiskt bra skrivet Engla! Är så glad att du våga gå ut med detta, istället för så många andra som opererar sig men vägrar att erkänna det, utan ljuger och säger att det är äkta och att de själva är såå emot operationer. Jag har själv funderat länge länge på samma sak, säkert i 12år, men jag är för feg. Blir så orolig över alla risker och vågar helt enkelt inte. Men åhh vad jag skulle vilja! Om du känner för det, får du gärna dela med dig av dina erfarenheter sen, vilken klinik du valde, osv. Eftersom jag själv funderar på det, så letar jag efter all info, fakta, tips och riktiga erfarenheter som jag kan komma över. När kommer du att göra operationen? Jag önksar dig all lycka och hoppas att det går bra och att du blir nöjd. Tack igen för att du valde att dela detta med oss. Kram

 80. Hej Engla! Känner igen mig i dina tankar och jag funderade länge och väl men när jag sedan hade bestämt mig så var det liksom ingen återvändo. Jag har inte ångrat mig ett dugg, känner mig mera kvinnlig och tillfreds med mig själv, och gjorde inga stora, 250cc.

  Tycker inte att det är en sån stor grej det här, du är ju en vuxen människa och kan ta egna beslut men mitt råd är att kolla upp klinik, träffa kirurgen på en konsultation och sedan besluta, så att allt känns bra :).

  Tycker även att det är bra av dig att ta upp det för det är vanligare än man tror och varför ska detta ämne var så himla laddat. Det är alltid enkelt för en annan människa, som kanske inte känner samma känslor över en viss kroppsdel, som jag gjorde, mådde verkligen dåligt över detta..att säga, var nöjd som det är..dom förstår liksom inte.

  Hoppas du blir nöjd med vad du än beslutar dig för :)/Linda

 81. Roligt när många förknippar operationen med kass självkänsla och akademisk utbildning och gud vet vad. Herregud, sminkar inte ni er när ni går ut? Fixar ni inte håret? Äh, moralpredikan deluxe!

 82. Så här ser världen ut. Vi har försökt att försköna oss sen vi människan skapades. Det blir bara mer och mer, om 20 år kommer det förmodligen inte vara nån som höjer på ögonbrynen om man opererar sig. Och de där med dålig självkänsla…då ska man ju inte få färga håret, sminka sig, använda BUS, bleka tänder, raka ben, använda ”håll in” stumpbyxor osv. Allt detta är ju saker som förskönar, inte vårt verkliga utseende. Jag gör allt det och har INTE dåligt självförtroende. Vart går gränsen för ”yttliga” operationer? Om jag har ett stort födelsemärke mitt i ansiktet som jag kan leva med och inte påverkar min hälsa och tar bort de, är det fel?

  Det är väldigt sällan ett MÅSTE att ta bilen, ändå skadas och dödas
  många personer varje dag i bilolyckor…tänkte bara på riskerna med att bli
  sövd…

  Det finns så mkt att skriva om detta ämne. Det finns så många där ute som har ett par sillisar, det är ju en pytte minoritet som Kissie stolek. Har fler bekanta som gjort som jag aldrig skulle annat har om jag inte vetat. Sen hela porr-industri stämpeln…att vara helrakad ”där nere” kommer säkert därifrån…fel?

  Har du råd och tror du kommer trivas med dem, go:)

 83. Engla: Jag är mäkta imponerad över att du vågar vara så öppen med detta. Lägger för övrigt inga värderingar i vad du gör med din kropp.

 84. Jag förstår båda sidors argumentationer, jag har själv tänkt tanken att jag ska göra bröstförstoring, men efter jag har fått mina barn (om jag får några) just för att de förmodligen inte kommer sitta där de gjorde innan. Bara för att jag tycker det är snyggt! Så de så!

 85. Fint skrivit och självklart är detta ditt val och du som bestämmer. Men jag känner lite 50/50 när det gäller såna operationer, känns bara fel på nått sätt…vet inte 🙂

 86. Jag vet inte varför du skulle få negativ respons, särskilt när alla kvinnor som har fött barn vet att kroppen förändras, blir inte desamma.Det som gör mig mest chockad är att du som är för ”naturligt utseende” väljer att operera brösten? Jag respekterar ditt val men jag tror i slutändan att det inte kommer förändra något, att man aldrig riktigt blir nöjd med sitt utseende, varför denna hets att se ung ut, kroppmässigt?

  Men gör det om du tror att du skulle må bättre av det, men tänk igenom det än en gång tycker jag. Det är väldigt stort ingrepp!! Sen handlar det också om ditt eget tänk och inställning.

 87. Att frivilligt utsätta sig för narkos, sövning och skärande i sin egen kropp är för mig vansinne, fullkomligt idiotiskt, faktiskt. Förstår du inte hur riskabelt det är? Vanliga läkare skulle aldrig operera någon om det inte var absolut nödvändigt, det är ju så oerhört riskfyllt. Vad som helst kan gå snett. Blodproppar, allergi mot narkos (en vän till mig höll på att inte vakna upp ur narkosen då det visade sig att hon var allergisk mot narkosmedlet…) eller något helt annat. För mig som gjort en fullständigt OFRIVILLIG operation kan för mitt liv inte förstå hur NÅGON kan utsätta sig för detta frivilligt, och dessutom betala dyra pengar för det. Du sätter ju ditt liv på spel! För ett par plastbröst…

  Och. När Jolie är 13 år och kommer hem från skolan och säger att hon är ful/missnöjd med sitt utseende och att hon vill se ut si eller så (så som i princip alla tonåringar känner sig då och då), vad ska du säga då när du inte kan säga ”älskling, du är vacker och alldeles perfekt precis som du är, det är alla människor”, som vore det naturliga svaret? Ska du säga det och sen lägga till ”alla utom mamma, för hon var tvungen att operera sina bröst för att duga som människa”?

  Att säga att det här är din ensak och att du gör det enbart för din egen skull, det håller inte. Du är slav under ett ideal som har växt fram på senare år och DU är bidrar själv till att detta oerhört snedvridna ideal fortsätter, och ökar, och kommer få fler och fler unga kvinnor i framtiden att tvivla på sig själv. Förstår du inte att DU SJÄLV bidrar till Jolies eventuella framtida dåliga självfötroende och felaktiga syn på utseende och kvinnors kroppar? Vad tror du att dina söner kommer att få för kvinnosyn när de blir äldre, om de redan som små matas med att kvinnor inte kan se ut på ett visst sätt, för då är de inte tillräckligt attraktiva eller kvinnliga? Kvinnors kroppar har i alla tider förändrats pga graviditeter och att säga att man ska ”fixa till” det så att man ser ut som innan är ju lika logiskt som att operera sig till en 15-årings utseende när man är 50 år. Att ändra på något som faktiskt ÄR naturligt. Naturen har sin gång och då förändras kroppen, på samma sätt som kroppen ändras när man blir äldre.

  Så att säga att det är din ensak, då har man inte tänkt långt.

 88. Jag tycker absolut du ska göra det om det känns rätt för DIG! Och det verkar ju verkligen vara ditt beslut och inte någon annan som påverkar dig. Hoppas det kommer gå bra:) Främmande lilla jag stöttar dig! 🙂

 89. Jag förstår dig. Jag känner precis som du. Samtidigt är jag lite skraj för att ta steg… Lycka till till dig! Det kommer säkert gå och bli hur bra som helst. Och snyggt 😉

  Mvh Elle

 90. Imponerande att du skriver ett sånt här inlägg! Ingen mening att försöka dölja/förneka det, spekulationer är jobbiga. Folk får tycka vad de vill, men de har inte med ditt beslut att göra. Jag skulle också operera brösten om jag hade råd!

 91. Måste bara tillägga. Pluggade med en tjej som hade förminskat sina bröst för hon inte var bekväm med sin D-kupa till liten kropp (alltså inte pga ryggbesvär) Hon har aldrig blivit i fråga satt för den operationen. Man skar i henne och sövde henne….konstigt

 92. Jag gjorde en operation när jag var 21 (idag är jag 34) som jag överlag ångrar pga att det känns onaturligt. De är hårda och känns inte naturliga (har sk gelehallaonimplantat som ska se naturliga ut, dock hårdare än andra alternativ). Enda fördelen är att det ser snyggt ut med kläder på. Jag skulle dock aldrig välja ha kläder där det syns att jag har fixat brösten för orkar inte med alla fördomar (gick från A till C kupa). Samtidigt vet jag inte om jag skulle vilja ha tillbaka mina obefintliga bröst, men önskar jag lagt in mindre inlägg. Tänk på det bara om du gör det, att inte ta för stora eftersom att det känns och ser onaturligt ut! Angående självförtroende så har det inte blivit bättre med större bröst för min del.

  Jag kommer nog byta en dag till mindre eller ta bort dem helt! Är också orolig för risken med bröstcanser och hur man ska upptäcka det. Mina inlägg ligger utanpå bröstmuskeln och vet inte om det överhuvudtaget går att upptäcka knölar, vilket jag aldrig reflekterade över när jag var 20 (inget som läkaren på Ak. kliniken heller berättade om)

  Lycka till!

 93. Jag tycker du är stark vågar berätta hela historien till varför du vill förstora brösten. Bröst är kvinnligt och det är inte konstigt om man kan känna sig ”tom” som kvinna om man inte har några eller att de blivit mindre efter en graviditet. Det är sånna här situationer som gör att jag har så svårt att ta ställning till om plastikkirurgi är rätt eller fel. Man ska trivas med sig själv, och måste man ändra på något så varför inte? Du har troligtvis den bästa anledningen någonsin till att göra en bröstförstoring och jag tror att man blir en bättre mamma om man är tillfreds med sig själv.
  Jag litar på dig att du inte ”gör en kissie” och förstorar till en E kupa eller något för du är så förnuftig i ditt resonemang så att du troligtvis förstår att det inte är snyggt.
  Lycka till!

 94. Jag tycker att du verkligen ska tänka över om du behöver göra detta. Du är fin som du är. Din dåliga självkänsla lyser igenom här. Tycker att du borde ta tag i den istället för att operara dig till en fejkad självkänsla.

  Jag köper inte heller att du gör det för dig själv. Det är ren bullshit.

  Trodde faktiskt inte att du skulle sjunka till detta. Men nu är det bekräftat att din självkänsla är riktigt låg.

 95. Sandra: Jag kommer från en akademiker familj, är disputerad inom medicin och spås vara professor när jag är runt 40 då jag dessutom tillhör en speciell satsning på juniora forskare. Jag har opererat brösten, bär högklackat, sminkar mig, gör regelbundet ansiktsbehandlingar, färgar håret var 4:e vecka osv. Är dessutom beredd på att skriva under på att det är att jag alltid är välklädd, välsminkad och bär högklackat som sticker ut både vid akademiska sammankomster, såväl nationellt som internationellt – inte storleken på mina bröst

  Anledningen till att jag op brösten var att jag VILLE ha större bröst (inga jättebröst men ändå) – det hade dessutom absolut inget med min självkänsla att göra utan precis som jag tycker om att fixa håret och ansiktet så det ser bra ut och jag trivs så ville jag fixa brösten.

  Och ni som kommenterar att Engla (och vi övriga som op brösten antar jag) skulle hitta nya saker med våra kroppar som vi inte är nöjda med – jag är vältränad men har precis som de flest andra 30-åringar vissa ”problemområden” (typ lår) som jag trivs mindre bra med. Men jag har inte en tanke på att göra något åt detta mha en op. Så tro inte att det alltid handlar om självkänsla eller att man sedan hittar fler och fler op man vill göra. I vissa fall ja, men i långt i från alla fall!

  Ibland kan det vara så enkelt att någon vill ha större bröst för att man tycker det är vackert och värderar detta.

  Jenny

 96. Skoj att du är så öppen med detta. Klart du ska göra det om det är det du vill, ingen annan kan ju veta hur du känner & tycker. Stå på dig, u rock!!

 97. Hej!
  Jag har en vän som fick ett nytt bröst efter bröstcancer vid ung ålder. Hon lade inte in så mycket, tror det var 250 cc (skulle matcha det andra bröstet) och hon kan sova på mage utan problem. Så mer än så är nog inte bra att lägga in kanske. Men som du vet finns det ju en del risker som man får överväga. En del skriver att man måste byta ut efter 10 år, men det fick inte hon ngn information om av kirurgen. Det ska inte vara några problem med mammografi, så länge man inte gör den tillfälliga förstoringen när man använder injektion. Då det kan försvåra. Risken för kvinnor att få återfall i bröstcancer efter implantat ökar inte enligt forskningen. Ett tips är att lägga in så mycket att du ser ut som nu när du har lite push-up effekt på bh:n fast med tunn slät bh. Då märks det ju inte när man har kläder på sig. Men välj klinik med omsorg, många ”skumma” i branschen.

 98. Massa kramar o styrka till dig fantastiska Engla !! Du gör helt rätt !! Tycker du är lika vacker ändå, men jag förstår din tanke… Trodde dock redan du hade ‘fixat’ brösten..

  Go for it girl !

  Hoppas att få följa ‘din resa’ här…

 99. Jag kan förstå känslan. I ditt fall saknar du något du haft och vill ha tillbaka. Men samtidigt så är det en operation, som man dessutom måste göra om ca vart 10:e år. Det är ju inget engångsjobb, det hindrar definitivt mig att gå i samma tankar.

 100. Men seriöst, vilken rätt har ni att döma folk!!! Pinsamma människor.. gissar att ni är 13 år o ”lite” omogna…. Betyder Engla så mycket för er så att hela världen rasar samman om hon opererar sig eller gör något som DU inte har råd med?
  Nej, självkänslan sitter inte enbart i brösten men det hjälper till att få lite självkänsla tillbaka för vissa… framförallt om brösten har försvunnit helt efter en graviditet, då har man inte samma kropp.. Som Engla skriver, hon vill ha dem tillbaka INTE att hon vill ha megastora dubbel EE kupor… Och till frågan när Jolie är 13 år o vill operera sig, jag gissar att Engla kommer svara att hon får ta dessa beslut när hon har blivit mycket äldre och vet var det innebär, som normalt funtade föräldrar hade svarat!

  Så ni som bara gnäller här, ta ett steg tillbaka och TÄNK lite innan ni gör bort er och visar hur avundsjuka och missunsamma ni verkligen är, det är så trist när ni sprider era negativa energier.

  Ha en bra dag 🙂

 101. Jag förstår inte varför, jag har själv ganska små eller nej, lagom bröst och är hur nöjd som helst med dem. Tycker det är finare med mindre byst…Men man är som man är. Tycker det är onödigt att ändra sin kropp genom operationer och dylikt bara för att känna sig ”nöjd”? Håller med de andra som skriver att det handlar om självkänsla.

 102. Clara, men du säger ju själv att hon förminskade brösten pga av ryggbesvär, det är väl en väldig skillnad att undslippa kritik pga det! Engla har ju inga fysiska besvär. Jag fick själv disbråck vid min förlossning och det skar i hjärtat att inte få hålla i sin bebis i tre månader och ännu mer att 4-åringen inte förstod varför mamma inte blev bra om man blåste eller klappade på hennes rygg. Att inte kunna få vara en mamma för något av barnen och hålla dem och krama. Och se hur svårt det var för dem! Det var värsta mardrömen! Och Clara du undrar vart gränsen går, jo, strumpbyxor, ögonbrynsplockning och raka benen dör folk inte av!
  Jag tycker dock det är väldigt modigt av dig Engla att gå ut så här! Jag beundrar dig mycket för det! Fast jag tyckte också den där fluffkommentaren var ganska träffande för många bloggar idag. Fast Sandra, här är vi ju ändå inne på Englas blogg. Det är väl ganska fult att läsa bara för att förfasa dig över det rosa fluffet och ytligheten.

 103. Jag har läst din blogg i flera år. Jag fastnade för att den fick mig att må bra, att stanna upp och reflektera över de små glädjeämnena i livet, vardagslyxen som du kallar det. De senaste åren har det mer varit som att åka förbi en bilolycka, jag har inte kunnat låta bli att titta fast det gått utför. Dina texter har med tiden blivit mer och mer ängsliga, antingen har du blivit mer osäker eller så har du bara låtit det märkas mer i bloggen.

  Nu tror jag att jag ska sluta läsa faktiskt. Inte för bröstoperationen som sådan, jag läser till exempel båda systrarna Fahrmans bloggar, trots deras bröst. Ja, jag tycker själv att det låter extremt bajsnödigt att sluta läsa en blogg för att bloggaren väljer att göra en operation, så det är inte därför.

  Du vet själv bäst vad som får mig att må bra. Om det är en bröstoperation, så gör det. Jag kan tycka att det är litegrann att bota symptomen istället för orsaken, men det är upp till dig.

  Och jag vet ju egentligen vad som får mig att må bra. Och det är inte din blogg längre tyvärr. Det här är inte vad jag vill läsa, ängslighet och osäkerhet behöver jag inte mer av. Och nu menar jag inte att jag bara vill läsa puttenutt och glädje, jag orkar bara inte med den underliggande nervositeten längre. Sådan ängslighet finns det massor av andra bloggar som uppvisar, skillnaden är bara att de brukar vara skrivna av tonåringar.

 104. Jag håller med dig! ska göra exakt samma sak när jag fött alla trollungar
  Jag hade tänkt mig;)! Man vill känna sig fin oavsett ålder!

 105. Synes ikke du behøver en slik operasjon, du ser flott ut!

  Men det er selvsagt du selv som avgjør 🙂 Fint at du ville skrive om det på bloggen.

  Lykke til og klem fra norsk leser

 106. Modigt att skriva om det, Engla, även om det skulle märkas längre fram. Tycker verkligen att du verkar ha tänkt igenom det och du har samma syn på saken som jag själv. Att vilja återställa sej själv till det man haft innan är ju inget konstigt alls. Hoppas du kommer bli nöjd! Kram!

 107. Tycker att du ska vänta några år för att se hur brösten ändrar sig och bygger upp sig själva. Jag har ammat fyra barn och det är klart att brösten blev mindre. Det kändes inte bra efter avslutad amning, men nu några år senare så har brösten återhämtat sig och är fylligare. Inte som innan jag fick barn, men helt klart överraskande stora. Vänta och se! Det finns risker med bröstoperationer.

 108. Jag förstår dig! Kände precis likadant. Gjorde det i maj är super nöjd. Men inga bomber utan helt normala det känns mycket naturligare än jag trodde. Och kliniken jag gjorde det på var helt fantastisk, jag kände mig som en prinsessa. Lycka till!

 109. Det är din kropp och ditt val, och du ska ju göra så som du känner och vill.

  MEN, jag tycker att det är lite tråkigt att det ska bli någon sorts norm att man ”ska” operera sig efter man fött barn för att få samma kropp som innan. Jag tänker inte göra det, för jag vill vara stolt över min kropp som den är och jag tycker att det finns bra mycket mer roligare saker som skulle förgylla mitt liv och bidra mycket mer till att må bra (en resa tex) än en operation. Men, det är ju jag det som sagt.

  Starkt att gå ut med det här iallafall, och bra skrivet inlägg. 🙂

 110. Jag har gjort en operation och tycker att folk gör det till en mycket större grej än vad det är. Riskerna är otroligt små och du vinner så sjukt mycket självkänsla – man hittar tillbaka till sin egen nakenhet. Kan le mot spegeln igen. Jag ångrar mig inte för en endaste liten sekund.

 111. Jag beundrar dig som går ut med detta i bloggen, man har ju sett hur vissa tyvärr älskar att hacka på dig 🙁 Jag önskar dig all lycka till och hoppas att vi får följa med på din resa!

 112. Klart att det är ditt beslut och att du ska göra det om du känner så, jag känner bara alltid att det är så synd. Du är så himla fin som du är med eller utan bröst. Jag har alltid haft stora bröst (70 F), för stora och det har inte bara varit jobbigt psykiskt utan även fysiskt. Jag önskar att alla kunde känna att de duger som de är även efter graviditeter och allt som det för med sig. Jag har själv många gånger funderat på operation, förminskning. Det är inte för att jag på nåt vis vill ha snyggare eller fastare, utan för att jag har lidit i halva mitt liv av ständig värk i axlar och nacke. Jag drömmer om att kunna löpträna utan dubbla bh:ar och att slippa alla dessa kommentarer från både killar och tjejer om att jag har silikon 🙁
  I många år i mitt liv innan jag blev så pass gammal att jag inte tar åt mej längre har jag haft en stämpel som något jag aldrig varit. Jag har blivit utnyttjad och illa behandlad pga av mitt utseende.
  Mina stora bröst har aldrig tillfört något bra, förns jag fick barn och ammade (och det har ju inte ens något med storleken på dem att göra). Jag fick en helt ny relation till dem.
  Jag har hatat dem tills nu när jag respekterar min kropp på ett helt annat sätt. Jag är inte perfekt och kommer aldrig att bli men det finns inga operationer i världen som skulle få den det heller. Allt sånt sitter i huvudet på oss tror jag. Jag har ännu inte bestämt hur vida jag ska genomgå en förminskning. Jag vet att det inte kommer att förändra min självkänsla på nåt vis, men jag vill inte ha ont längre.
  Starkt iaf att berätta om det. Hoppas du blir nöjd med resultatet och att operationen går bra! Kram Therese

 113. Tragiskt på sätt och vis… Att vi inte kan hantera naturens gång. Uttrycket att få tillbaka sin gamla kropp får mig att fundera över andra fysiska skillnader som rynkor etc, är det lika vanligt att man lyfter sig som förstorar brösten? Mitt problem efter 2 amningsperioder och graviditeter är att mina kompisar har olika stl. Inte så snyggt måste erkännas men när jag frågade min man undrade han om jag var galen. Han menar att min kropp gett honom de finaste i världen och att han älskar den mer nu än innan då den rent estetiskt var mer tilltalande.
  Angående akademikerdiskussionen så är jag böjd att hålla med Sandra. Tror att det handlar om både utbildning och mognad helt enkelt.
  Lycka till Engla, hoppas allt går bra och att du mår bättre när operationen är över.
  Kram Loppan, akademiker med klädsmak 😉

 114. Åh Engla! Du är så modig som vågar gå ut och skriva detta öppet! Men du ska inte behöva be om ursäkt för något du vill göra med din egen kropp! Det viktigaste är att du själv mår bra och känner dig tillfreds med dig själv, skit i vad andra negativa människor säger, mycket av det är bara ren rädsla för att de själva aldrig skulle våga blandat med lite avundsjuka i det med.. Du gör självklart det du känner är bäst för dig, det är din kropp!
  Jag tycker att oavsett vad du gör så gör du det rätta, för du väljer det bästa för dig!
  Jag kommer med glädje följa din väg för att nå din dröm! 🙂
  Stå på dig!

 115. Jag förstår dig helt och fullt och tycker att du ska göra det som känns bäst för dig! Har själv opererat mina bröst fast tvärtom, förminskat dem, men kan tro det är lite samma känsla, att man inte riktigt känner att brösten är ”jag”. Har aldrig ångrat mig! Hoppas att du blir nöjd!

 116. Jag tycker att var och en får göra precis som dom vill och tycker du att du vill göra en bröstförstorning så GOO Girl!! Jag tycker att du har resonerat helt rätt genom att vänta tills du har fött dina barn innan du gör det, jag har funderat helt i samma banor, har inte varit helt nöjd med mina men känner att jag vill vänta tills jag fött barn med att göra de. Jag tycker att du gör helt rätt. Så stå på dig vi är nog många som stöttar dig så kör på!!

  Värmande Kramar i kylan!!

 117. Bara för att påminna om att allt är föränderligt… Jag har alltid haft små bröst som dessutom blivit mindre av träning. Men nu helt plötsligt har de blivit markant större utan att jag ändrat något, gått upp i vikt etc. kan tillägga att jag är halvvägs till 50 så man tycker att kroppen borde vara som den är. Men det är väl lite tjusningen med livet, man ändras och så länge man är kompis med sig själv är det ju bara toppen!

 118. Uff håper du endrer valget ditt, så trist at du velger dette og går ut på bloggen din med det. Du er en ansvarlig trebarnsmamma som ikke burde være opptatt av dette, at brystene endrer seg under svangerskap er ikke nytt og en del av det å føde barn noe annet ville være å endre på virkligheten. Tenk om noe skjer under operasjonen? Alle inngrep har en risiko… Tenk heller på at du har 3 friske barn som nok ikke er opptatt av hvordan mammas bryst ser ut. Håper virkelig du endrer ditt valg.Jobb heller med selvbildet ditt,kanskje søk hjelp.

 119. Jag har alltid tyckt att du varit så bra Engla!!! Du verkar ha sunda åsikter och fötterna på jorden. Nu gjorde du dock mig väldigt ledsen. Du talar nämligen inte bara om att du inte är nöjd med din kropp… indirekt säger du att mina utammade bröst inte heller duger. Jaha,… tack för det 🙁

 120. Din kropp= ditt beslut. Mina har krympt från B till A efter barnen och visst önskar jag lite extra ibland. Men… trots att (eller kanske därför att) jag själv jobbar med opererade patienter så fegar jag. Jag är mer rädd för nålar och narkoser än vad det skulle ge mig lycka, så jag får väl fortsätta fuska med en pushup när andan faller på. Hoppas du blir nöjd, och jag är nyfiken på hur du kommer se ut sen! Kram, kram

 121. Helt rätt! Jag är i exakt samma sitution så jag hoppas du skriver om val av inlägg och metoder m.m. Det är ju en djungel…

 122. Kalla mig moralkärring, surfitta eller vad än ni önskar, det här inlägget och efterföljande kommentarer synliggör vikten av den yta och perfektion som hela bloggen bygger på. Synd att alla tror att livet är en sockervaddsvärld som bör fyllas med statussymboler och silikon. Stackars ytliga jävlar.

 123. Alla ni som skriver att Engla är feg som tar bort kommentarer: era kommentarer kanske bara inte syntes än när ni skrev en ny för era negativa finns längre upp!

  Tycker också att det är mycket underhållande att kommentarerna blivit någon form av tävling i vem som är mest akademisk och har finast kläder på sig. Jag är sjuksköterska, alltså högskoleutbildad, men tvingas ändå bära landstingspyjamas varje dag. Så då är jag väl kanske ingen riktig akademiker då… 😉

  Lycka till Engla!

 124. Och när jag ändå är igång; vad exakt är så jävla modigt med att berätta att man ska fixa sina bröst? Jag förstår inte. För mig är det så väldigt mycket modigare att våga vara sig själv precis som man är. Jag tycker alla morsor som inte fixar tuttarna och som vågar älska sina kroppar precis som de är ska ha cred. Så resonerar jag. Men jag har å andra sidan inte silikon i hela huvudet så det kan ju vara därför.

 125. Har man nåt man är missnöjd med så ska man självklart göra nåt åt det om det går. Man mår så mycket bättre. Jag har själv opererat mig och livet blev så mycket bättre när jag blev av med det som störde mig.

  Ni som skriver att det är en stor risk för en småbarnsmamma, jag håller inte riktigt med. Operationer har alltid en viss risk, men en graviditet innebär så många fler och större risker.

 126. Jag håller med flera ovan. En operation är en operation och innebär alltid en risk. Såväl narkosen som ingreppet kan leda till livslångt handikapp och ibland värre. Jag har två barn och skulle aldrig riskera mitt liv om jag inte behövde. Men, ditt liv, din kropp, ditt val. Jag hoppas att allt går bra och att du blir nöjd.

 127. Jempa- du gör mig glad. Detta med brösten och hyllningskören son tycker det är helt naturligt att ändra på det naturliga gör mig rädd och ledsen. Men är väl typiskt för nivån på Engla och hennes läsare.

 128. Jag är 22 år och har velat ha större tuttar i säkert 10 år. När jag och alla vänner kom in i puberteten så kom deras tuttar men mina liksom började växa sen stannade det av lite…. har längtat hela mitt liv efter att få bröst men inser nu att jag nog inte kommer få det på nåt annat sätt än med läkarhjälp. Skittråkigt att lägga så mycket pengar på det men man vill väl vara 100% nöjd med sitt yttre och inre. Jag är skitsnygg i övrigt och nöjd över mig själv, jag är intelligent och duktig – ett par tuttar skulle vara prickarna över i:et 😉

  Det är själva fan att man inte ska få tycka att det är fint med bröst. Ska man istället gå omkring och otrivas med sig själv för atten del inte tycker att det är moraliskt godtagbart att operera tuttarna? Man behöver inte opa dem till gigantiska bomber a lá kissie, men tycker man att det är attraktivt på sig själv med t ex c-kupa istället för oexisterande a-kupa ska man väl få göra nåt åt saken, ifall man har råd.

  Lycka till med operationen, Engla! Jag själv har tyvärr inte råd än utan får avundas såna som dig som har pengarna… 🙂

 129. Tycker det känns fel att sitta å säga att du gör fel. Men samtidigt känns det fel att sitta å säga att du gör rätt. Det finns väldigt många kloka och fina inlägg av människor som INTE tycker att du ska göra det, men som för den sakens skull inte nedvärderar eller smutskastar. De har något konstruktivt att komma med. Samtidigt finns det många som stöttar och peppar med ”relevans” (då menar jag de som inte bara skriver ”you goooo girl”). Jag har sett båda sidor. Min bästavän som är HELT platt, bara ett par bröstvårtor som sticker fram. Hon har alltid bråttats med frågan hur andra ska se på henne efter en operation, vad de ska säga, tycka o tänka. Jag som känner henne vet att det kommer vara samma tjej, fast med sin efterlängtade b-kupa.
  Sen har jag en ytlig bekant som haft D-kupa (naturligt) men som gjort om dem till H-kupa. Kan jag döma henne? Mnja, men om sanningen ska fram är det i min värld lite konstigt, men jag kan heller inte sätta fingret på varför jag tycker så.

  Summa sumarum, alla har vi en anledning till varför. Graviditet, genetik, självbild, en olycka eller att man förlorat ett av, eller båda sina bröst, i bröstcancer.
  Gör det oss till sämre människor beroende på vilken anledning vi har?
  Bröst är ett laddat ämne. Alla är vi olika.

 130. Engla: du ska helt enkelt låsa in dig i ditt hus för all evighet! För TÄNK om du går ut på en promenad i vinter och halkar, slår i huvudet och dör. Tror du dina barn förlåter dig som utsatt dig själv för sån risk och varit så oansvarig som förälder som att gå en promenad?? Ha ha.
  Herregud, om ALLT handlar om självkänsla så skulle alla i våran värld se ut som troll. Då har alla som kammar håret och sminkar sig dålig självkänsla? Ni som skrivit att det handlar om dålig självkänsla, går ni okammade och osminkade? Om inte, då kan ni inte hävda annat än att ni också har dålig självkänsla med det resonemang ni för, eller hur?

 131. Engla, jag tycker att du är oerhört modig som går ut och berättar. Jag stöttar dig och hoppas att du kommer att bli nöjd efter operationen och känna dig mer tillfreds med din vackra kropp. Kramar

 132. Håller med Sandra, mycket kloka ord. Trist att det springer
  omkring så mycket tjejer med så dålig självkänsla och hela
  tiden hjälper till att spä på de sk ”idealen”.

 133. Anna- jag skrev att hon INTE gjorde det av av ryggbesvär. Tycker det är sån dubbelmoral, min pluggkompis föddes med stor byst och kunde inte acceptera dom, förminskade dom och mår mkt bättre idag. Vad är skillnaden?? Hur många ggr har fullt friska personer dött av narkos utförd på en ”vettig” klinik? Det kan inte vara en hög%. Tekniskt sett skulle du kunna dö när du rakar bena, slinter, ramlar illa, blir medvetslös och förblöder.

 134. Om det som Sandra skrev längre upp, att våra mammor i sin tur aldrig brydde sig om hur kroppen blev efter en graviditet. Snacka om att dra alla över en kam. Jag är 22 år, har både äldre och yngre syskon. Min mamma är 50 år och har fött sex barn. Har aldrig någonsin hört henne nämna något om sina bröst. Har själv aldrig lagt märkte till hennes bröst, liksom det är inte konstigt att brösten ”försvinner” efter sex barn. Jag har alltid trott att min mamma tänkt i samma banor… men tji fick jag när jag för en vecka sedan fick veta att hon gått och förstorat brösten för ett par veckor sedan.

  Jag träffar bara min mamma ett par gånger om året då jag bor 40 mil i från henne, men fick höra detta av min lillebror som bor med henne. Fick också veta att hon hade sagt till honom att inte säga det till någon. Så min mamma gick alltså och opererade sina bröst utan att säga något, och inte med en tanke att ens berätta efteråt? Så jag förstår inte hur du tänker, dina resonemang är helt galet fel. Att vara öppen och ärlig med sådana saker, som Engla, är väl det minsta man kan vara. Och bara för man är äldre betyder det inte att man automatiskt accepterar och trivs med sin kropp. I vissa fall kanske operation är det enda som kan ställa det till rätta.

 135. Din kropp o ditt beslut! Men kan ändå inte låta bli att kommentera. Därför att det tar faktiskt längre än ett år för kroppen att ”repa” sig från en graviditet o i ditt fall en tvillinggraviditet. Har ock haft två ”stekta ägg” men det kan faktiskt ändra sig med tiden så min tanke till dig är:ha inte så himla bråttom med detta beslut…
  Kramar, Chris

 136. Vissa sitter med cancer i brösten och önskar att de fötts utan – andras självkänsla sitter i samma kroppsdel. När man står inför ytterligheter så inser man vad lycka är. Tills dess, gör allt för att vara lycklig idag. Innebär det att fixa brösten – go ahead – men att älska sig själv är det svåra….

 137. Klart du skall! Jag är 30 år och gjorde mina nu. Det handlar om nogrannt övervägande och ingen handling för stunden. Det är din kropp och det är du som skall bo och leva med den för resten av dit liv 🙂
  Jag önskar dig lycka till, det kommer gå fin fint.
  Kramar,
  Tessie <3

 138. Tack för att du delar med dig Engla. Jag anser att det viktigaste i livet är att man lever det fullt ut och är lycklig inombords. För trots allt: vi har bara ett liv!

  Jag är 2-barnsmamma och vet du vad du pratar om. Om jag också funderat på det? Jo, såklart! Jag vill vara nöjd med mig själv – just nu tränar jag för fullt för att få tillbaka ”min” kropp. Jag vill kunna se mig själv i spegeln och vara nöjd med hur jag ser ut.

  Lycka till Engla! Och stort + till dig att du orkar skriva det på bloggen trots de påhopp du får.

  Hälsningar,
  Emelie 28 år

 139. Har följt din blogg länge och tycker om att du är så ärlig och att du delar med dig av både det som är ljust och glatt och det som är svårt. Innan du fullföljer det här så snälla, tänk en gång till och en gång till. För det första så kommer brösten att ändra sig, och bli mer sig lika efter ytterligare tid. Det blev de iaf för mig. Det är nu fyra år sedan jag fick mitt andra barn, har fyllt 40, och mina bröst är sig ganska lika om jag jämför med innan jag fick barn, både till form och storlek.

  För det andra så tänk på din underbara dotter. (Det gör du förstås, men…) Hon ser upp till dig och när du väljer att göra en sådan här sak så säger du ju till henne att du inte tycker att du duger som du är – för det gör du! Vad säger du till henne när hon om ett antal år kanske börjar tvivla på sig själv och sitt eget utseende? FÖr de tvivlen får alla någon gång. Kan du då säga till henne att hon är vacker precis som hon är, men att du inte var det?

  Jag menar absolut inte att döma dig. Du har säkert tänkt igenom allt noga, men det är trots allt en ganska komplicerad fråga, och det är väl därför så många har åsikter. Hur som helst så hoppas jag att du ändrar dig, men om du inte gör det så hoppas jag förstås att allt går bra och att du blir nöjd.

 140. Engla, jag förstår dig fullt ut. Har två barn på 3år och 6 månader och även fast alla mammakilon inte har rastat av riktigt än ser jag sakta med säkert vad som händer. Är nämligen helt bestämd själv. En operation kommer det att bli. Det spelar ingen roll hur fin min sambo tycker att jag är så vill jag må bra med min egen kropp och som du säger, kunna känna sig fin även naken.

  Kram!

 141. Jag förstår dig till fullo, och funderar på att göra det själv när bebis nr två tittar ut MEN sen vet jag inte om jag verkligen kommer att göra det med tanke på riskerna & svårigheterna att upptäcka bröstcancer… Vi får se helt enkelt! Det hade varit så perfekt om du kunde skriva om förberedelserna inför operationen, själva operationen & tiden efter… Kram

 142. Först – Din kropp, ditt val och jag förstår inte att man kan skriva att man är ”besviken” på dig? Helt absurt! Lycka till och det är din kropp, ditt liv. Glöm inte det!

 143. Det har gått så långt att man likställer botox, restylane och till och med ingrepp med smink och frisörbesök. Det har normaliserats så pass att det inte längre ses som speciellt märkvärdigt att ”fixa sig”, tvärtom det ses nästan som en självklarhet när man nått en viss ålder eller fött ett visst antal barn.

  Är det det här samhället vi lämnar i arv till våra barn? Kommer min dotter få se ut som hon gör när hon är 15 utan att ses som konstig eller ful? 30? Kommer hon känna sig normal? Ser man inte skillnad på smink och på att spruta in skit i läppar, panna eller pattar så har man tamejfan problem men gränserna blir alltmer otydliga och när mina barn blir vuxna så kommer andra normer tagit plats.

  Är det konstigt att flickor på sju vill banta eller att unga tjejer på 20 sprutar in botox för att inte se gamla ut? Kraven blir bara mer och mer orimliga och i spetsen för det nya idealet står de här förebilderna.

  Jag ogillar att göra det privata politiskt eftersom att det ofta lägger orimliga förväntningar och krav på den enskilda människan. Samtidigt kan man inte bortse från det ansvar man har som samhällsmedborgare men framförallt som förälder. Vad sänder vi för budskap till vår omgivning när vi själva bidrar till att de här skeva idealen upprätthålls och normaliseras? Vad förmedlar vi egentligen till våra egna barn när vi visar med all tydlighet att vi inte duger som vi är?

  Att det skulle handla om att man bara vill känna sig nöjd är ju kärnan i problemet; att man inte kan känna sig nöjd förräns man ändrat på just den där detaljen. Hur ska då min dotter kunna känna sig nöjd och bra med den där knölen på näsan, smala överläppen eller A-kupan i bh’n? Jag måste ju tänka på vilket sätt mina personliga val påverkar mina egna barns utveckling och självbild.

  Man kan få enorma problem med hälsan, livslånga handikapp och till och med dö av narkos, av ingrepp och av komplikationerna som uppstår efteråt. Infektioner, ärrbildningar, allergier, blodproppar. När utseendet blir så pass viktigt för ens eget välmående att man är beredd att riskera liv och hälsa för ett par större pattar så är det nåt som inte stämmer. Då har man skeva prioriteringar. Det krävs inte en utbildning i psykologi för att se vad problemet egentligen handlar om. Självkänsla och självhat. Och det går i arv.

  Hur ska våra döttrar växa upp med en sund självbild när mammas självbild är beroende av en kniv? Hur ska våra döttrar växa upp och acceptera sina kroppar och utseenden när mamma inte gör det?

 144. Go for it!! Ska själv operera magen. Gått ner mina graviditetskilon och är så missnöjd med magen. Jag skiter fullständigt i vad andra säger. Min kropp jag bestämmer!! Brösten tänkte jag lyfta och förminska. Men ska avakta med dem ett par år till. De kanske duger till magen sedan. Har DD kupa. Hoppas du står på dig och inte bryr dig om alla onödiga kommentarer. Jag fixar bara min kropp för min egen skull ingen annans. Sedan var det ett mål för mig efter min viktminskning. Från 92 kilo till 68 kilo. Magen är inte så farlig. Men varför inte göra ngt om man har möjlighet. Jag vet att jag inte kommer ångra det. Det här med att man skulle ge fel signaler till sina barn att göra det är bara skitsnack. Man kan ge dem sin självkänsla iallafall. Men du verkar stark i detta. Julie går det ingen nöd på och hon verkar ha skinn på näsan.

 145. Åh Engla, vad ledsen jag blir, verkligen – på riktigt. Jag har alltid, verkligen gillat dig, du har verkat så naturligt down to earth på något sätt. Jag har älskat din blogg och känt att du varit en bra förebild.
  Så besviken jag blir över att du inte förstår att ett enda inlägg som detta bidrar till tusentals unga tjejers dåliga självförtroende där ute i landet.
  Ledsen jag blir, du sjönk som en sten till havets botten i mina ögon. Vilken sorglig värld vi lever i, det känns som att det inte finns något hopp efter att man läst detta och många av de efterföljande kommentarerna.
  Vi kvinnor/flickor/tjejer är vackra och vi duger!

 146. Tack Lady Dahmner! Dina barn ska vara glada att de har dig som mamma, tyvärr hör du inte till majoriteten. Men tack för att du försöker påverka.

 147. Jag tycker inte att du gör ett gott beslut. Såhär visar du dina barn att det är okej att göra om sin kropp och att det är okej att inte tycka om sin kropp för man kan förbättra den. Vad är det som säger att du inte kommer att hitta något mer fel på din kropp sen? Jag skulle tänka efter som mamma innan jag gjorde ett liknande ingrepp. Det medför stora risker! Och vad är det som säger att de blir finare nu?

 148. Jag tycker såhär: om man inte är nöjd och kan göra något åt det så varför inte göra det? Varför ska alla bli så upprörda? Det är ditt liv att leva. Varför ska man behöva gå runt och vara missnöjd? Jag tycker att du gör helt rätt 🙂 Lycka till!

 149. Jag skulle aldrig döma någon!! Har man en förnuftig motivation till varför man gör något så ska man försöka förstå det som läsare. But that’s just me!

  Jag hoppas att det blir ett naturligt och bra slutresultat som du är nöjd med.

  Fortsätt glänsa Engla. You rock!!!

 150. Jag förstår inte riktigt dubbelmoralen i det här. Jag som har tandställning nu vid 24 års ålder och betalar 50 000 för den (rent kosmetiskt jag har tandställning). Är jag dum i huvet då för att jag vill ha raka tänder? Jag har blivit tilldelad en lott i livet med riktigt sneda tänder, då ska jag leva med det?

  Människor som är kraftigt överviktiga, som går ner 80kg och kämpar för det för att sedan göra en operation för att ta bort all överflödig hud. Är det också fel? Det är ju exakt samma sak. Engla har fött tre barn, brösten tänjs ut för de fylls med mjölk. Efter graviditeten återhämtar sig inte huden och brösten blir ”tomma”. Precis som de som går ner extremt i vikt, huden återhämtar sig inte. Men ingen klagar på dem som gör den operationen för att få en fast hud efter att ha varit extremt överviktiga?

  Hur sjuk är inte dubbelmoralen i att Engla har gett liv till tre barn, kämpat med tre graviditeter och fött tre barn och ska nu göra en operation för att få fasta bröst, medan en fet människa blir hyllad för att gå ner i vikt och leva ett sunt liv och förtjänar att få göra en operation för att återställa sin hud till fast. BLIR SÅ LESS på detta samhälle som bara ser fel överallt och talar utan att tänka.

 151. http://youtu.be/M6wJl37N9C0 (fantastiskt klipp som illustrerar lite det jag skrev tidigare. Se det!)

  ”This, this is about my own some-day daughter. When you approach me, already stung-stayed with insecurity, begging, “Mom, will I be pretty? Will I be pretty? , ” I will wipe that question from your mouth like cheap lipstick and answer NO!

  The word pretty is unworthy of everything you will be, and no child of mine will be contained in five letters. You will be pretty intelligent, pretty creative, pretty amazing, but you will never be merely “pretty.”

 152. Jag förstår inte riktigt dubbelmoralen i det här. Jag som har tandställning nu vid 24 års ålder och betalar 50 000 för den (rent kosmetiskt jag har tandställning). Är jag dum i huvet då för att jag vill ha raka tänder? Jag har blivit tilldelad en lott i livet med riktigt sneda tänder, då ska jag leva med det?

  Människor som är kraftigt överviktiga, som går ner 80kg och kämpar för det för att sedan göra en operation för att ta bort all överflödig hud. Är det också fel? Det är ju exakt samma sak. Engla har fött tre barn, brösten tänjs ut för de fylls med mjölk. Efter graviditeten återhämtar sig inte huden och brösten blir ”tomma”. Precis som de som går ner extremt i vikt, huden återhämtar sig inte. Men ingen klagar på dem som gör den operationen för att få en fast hud efter att ha varit extremt överviktiga?

  Hur sjuk är inte dubbelmoralen i att Engla har gett liv till tre barn, kämpat med två graviditeter och fött tre barn och ska nu göra en operation för att få fasta bröst, medan en väldigt överviktig människa blir hyllad för sin förändring och få göra en operation för att återställa sin hud till fast. BLIR SÅ LESS på detta samhälle som bara ser fel överallt och talar utan att tänka.

 153. Om man tittar tillbaks här i bloggen på foton av dig innan barnen, så är det ju inte direkt några C-kupor du har då heller… Se till att någon läkare visar dig riktiga datorbilder innan så att du får en bild av hur det ser ut. Du är ju så smal i övrigt att det kan lätt bli obalans.

 154. Jag dömer dig inte, men tycker det är tråkigt att du inte kan acceptera att kroppen ändras när man föder barn. Och att det är helt ok med små bröst som inte är lika fasta som innan. Det är ju helt normalt! Mina bröst har krympt från små till nästan obefintliga efter min tre barn. Det är inte så roligt, jag kämpar också mot idealen, men jag försöker tänka att det är ok ändå. Såhär ser jag ut, såhär får man se ut, jag duger. Och jag börjar känna mig bekväm med det. Och det vill jag verkligen förmedla till mina barn. Jag tänker att om vi som har normala mammakroppar visar upp oss så vidgar vi bilden av hur en kvinna får se ut. Jag har börjat i min blogg.

 155. Det är DIN kropp – DITT beslut. INGEN har rätt att säga vad du ska göra och inte. Man FÅR vara missnöjd med en del av sin kropp utan att vara en dålig förebild, givetvis så även som mamma. Jag kommer förmodligen göra samma sak, när dagen kommer att jag fött barn. Heja du, du är vrålsnygg redan nu, men kommer bli ännu snyggare när DU själv är helt nöjd! 🙂

 156. Kul, jag själv har bokat tid för konsultation 5/12 och är verkligen exhalterad 🙂 Har fött ett barn och vet vad du menar… Tomt som bara den, saknade till tusen!

  Lycka till med allt!!

 157. Förstår dig precis. Mina bröst har nästan helt försvunnit efter två graviditeter. Jag går själv i tankarna på att operera dom. Jag tycker det är starkt av dig att gå ut med det i bloggen.

 158. Oj. Vilken diskussion det blev hos bloggkommentatorerna, jag var tvungen att kommentera. Jag är precis mitt i mellan ja och nej sidan. Jag opererade min bröst när jag var 19 för jag mådde skit. Jag blev aldrig mobbad för mina småbröst, jag hörde aldrig att jag var ful men när jag tog av mig min stopppade bh och tittade mig i spegeln – då kom tårarna. När jag får barn tror jag aldrig de kommer märka av att jag har silikonbröst och om de gör det kommer jag alltid peppa dem för hur fina de är som de är. Precis vilket jag var. Jag var inte ful, hade inte världens sämsta självförtroende men när det kom till min kropp så mådde jag så dåligt, det var inte roligt att alltid ha sex med bh, gömma sig när man skulle byta om med sina tjejkompisar. Dessutom är jag 1,75 och har väldigt breda höfter så min operation fick mig att se propertionelig ut, inte opererad ut.

  Jag hoppas att jag kommer vara en grym förebild för mina barn, jag ska kötta in varje dag hur underbara och fina det är men OM jag nu skulle få en dotter som mådde så skit som jag gjorde under fyra års tid, om jag såg hur mycket min dotter led – då hade jag ställt upp för henne. Vissa mår dåligt över acne, vissa över små ögon, vissa över ful hårfärg – de går lätt att göra något åt men ett par stekta ägg? Det är inte så jävla lätt att fixa. Mina föräldrar valde TILL SLUT att ställa upp för mig då de såg hur djävulskt dåligt jag mådde. Jag skyltar inte med att jag har silikon men tänker inte tysta ner det heller. Man ska absolut inte se en operation som en lätt projekt men om man nu kan korrigera det och verkligen behöver det för att laga en trasigt självförtroende (inte självkänsla) så tycker jag man ska ha rätten att göra det.

  Tycker att det är konstigt att jämnföra hur man är som förälder. Min mamma är yogalärare och inte blev jag det så varför skulle mina barn automatiskt vilja operera sig?

  Sen inte för att låta som värsta monstret – LADY DAHMER ÄR ABSOLUT INTE FET men har en del överviktig vilket inte kanske heller är så sunt, ska hennes barn då gå på 15 kgs övervikt som både är dåligt för hälsan och hjärtat bara för att mamma gör det? konstig jämnförelse men förstår ni vad jag menar?

  Jag läser Lady Dahmers blogg rätt ofta för ibland har hon mycket intressanta åsikter & sjukt grymma åsikter men jag kommer ihåg när hon skrev någon gång om hur Disneys värld var en dålig förebild för det är vackra prinsessor som ska räddas av manliga starka hjältar blabla.. något liknande..

  Men kul när man är växer upp då och vill testa på saker, vill exprimentera, vill leka med smink, nagellack, vill vara sexig, vill ha prinsessklänningar och man har mamma som står där och skakar på huvudet och känner ”hur blev det såhär, hur blev det såhär??”. Jag vill ha en mamma som låter jag vara jag. med eller utan silikonbröst, hår på bena eller inte. Nej det är inte så kul att ha en mamma som tycker allt är rätt, men det är inte så jävla kul med en mamma som tycker allt är fel heller..

  Säger inte att det är så Lady Dahmer är men det kan fan kännas så ibland.

 159. Tack Engla..!
  Tack för att du är ärlig och inte förljugen som många andra bloggerskor..!
  Självklart ska du åtgärda det som stör dig..helt klart..!
  Precis som någon skrev om tandställning..!
  Inte nöjd..fixa till det då..!
  Bröstoperation är tydligen inte acceptabelt för en del dubbelmoralister..!
  Men däremot allt annat som förskönar..som hårfärg o löshår..!
  Make up är ju inte heller såå naturligt..eller hur..?
  Så vem sätter gränsen..?
  Det gör Engla..!

 160. men alltså de e ju de som e livet handlar om FÖRÄNDRINGAR!!!! det e ju sjukt vilken värld vi lever i, fy fan, jag kommer aldrig operera mig. Man ska va stolt över den man är och blivit.

 161. Jag skulle aldrig utsätta mig för narkos och alla andra risker en operation medför om jag inte var tvungen. Tycker det är tråkigt att kroppen inte ”får” åldras heller. Sen ska det bli intressant att se hur din dotter ställer sig till det. Min styvdotters mamma förstorade nyss brösten, dottern sa att ”Mamma säger att har man fått två barn och ammat är det helt okej att förstora brösten”.

 162. Tack för att du delar med dig om de mest intimaste sakerna. Du gör precis som du vill med din kropp och det har ingen med att göra.För mig är du samma fina härliga människa med eller utan opererade bröst. Värmen och kärleken kommer inifrån hur du än gör.
  Lycka till och ha en fin dag.
  Kram

 163. Hahahahaha!!!! Gud vad roligt, jag trodde det var ett Aprilskämt i november! Självklart gör du som du vill, jag skulle ALDRIG välja utseendet framför hälsan.

  Lycka till på operationsbordet, intressant om det går bra, ännu mer intressant blir det ju om det går käpprätt åt skogen. Vilken enorm risk du tar bara för ett par jäkla tuttar, vem fan bryr sig om bröst?

  Att förklara för sin dotter att man förstorat brösten är ju en lätt sak jämfört med att förklara varför du rikserade ditt liv och dina ännu så små barns mamma till livet genom ett riskfyllt ingrepp i en frisk kropp? WHY?

  Galen är vad du är, och jag har svårt att önska såna knäppgökar som du ”lycka till” Jag hoppas du får lära dig ett och annat av det här. Att hälsa är viktigare än utseende och att små barn behöver sin mamma. inte sin mammas platstuttar eller utseende. jösses.

 164. Utrota fulheten, utrota ålderdomen! Varför ändra på sin inställning och sitt tankesätt när man kan operera bort allt gammalt och fult!? Herrejävlar vilket idiotiskt samhälle vi lever i.

 165. Svar åt Sandra!
  Jag stör mig något oerhört på ditt inlägg!! Jag är själv akademiker, jobbar som lägre tjänsteman, ägare till ett par bröst som tappat form och stlk efter graviditeter o amning. Jag kunde absolut också tänka mig att fixa mina bröst! Och som ägare till mina bröst skulle det vara min ensak enbart och inte mina kollegers. Överlag hänger vi inte ut brösten på jobb. Jag skulle knappast vara den första akademikern som gjorde det, ej heller den sista.
  Härligt att du är nöjd med din kropp precis som den är, njut! Tyvärr är inte alla kvinnor det!

 166. Givetvis gör Engla som hon själv vill men man får inte bra självkänsla bara för att man lägger sig under kniven, bättre självförtroende kanske. Stor skillnad!!

 167. Shit, det är helt overkligt att man kan haka upp sig på att E vill fixa sina bröst. Sandra som e akademiker och har kompisar i 30- års åldern och som aldrig skulle kunna gå till jobbet med fejkade boobs. Vilken värld lever du i ?! Tror du på allvar att att människor i ”din” värld inte har fixar sig någonstans?! Du tror att det är en fråga om utbildninsnivå, jag tror att det är en fråga om inkomst. Därför drar jag slutsatsen att du har pluggat järnet i förmodligen flera år till ingen nytta för du tjänar uselt och har inte råd att fixa dina taxöron o i stället måste hitta ursäkter för att rättfärdiga dina fula bröst, ditt råttfärgade hår och dina sorgliga valkar.

 168. Vad fruktansvärda en del kommentarer är angående folk som INTE vill fixa sig! Patetiskt! Våra kroppar förändras med ålder. Vi får rynkor, en del blir lite hängigt o.s.v. Det är fullt naturligt! Att frivilligt lägga sig under kniven och numera anse att detta är likvärdigt med smink och hårfix!! Även om man inte är helt 100 nöjd så behöver man inte gå till sådana extrema nivåer som operation, för JA det är extremt. Förstår inte när detta normaliserades. Enda jag skulle operera mig för är om det blir livsnödvändigt. Jag har haft perioder då jag inte gillat min kropp speciellt. Men har lärt mig att älska den som den är. Fick testa stora bröst när jag var gravid och förstår inte att folk väljer det där frivilligt. De var i vägen, kläder såg konstiga ut, kunde inte motionera o.s.v.

  Engla, det är ditt beslut och du ska leva med det så jag hoppas du blir nöjd! Önskar dock att du kunde känna att du inte behöver detta!

 169. Har fått barn för ungefär åtta månader sen och mina bröst var verkligen grymt snygga innan… Nu är dom lite uttömda efter amning och jag har svårt att hitta en bra bh, modeller jag hade förut passar inte längre! Men jag skiter i det, älskar min kropp precis som den är! Jag är så sjukt glad att jag fått världens underbaraste bebis. Har opererat mig för cirka två månader sen för fn grej jag lidit av i femton år och jag hatar verkligen att bli nedsövd och hur man mår efter dom har skurit i en.. Jag skulle aldrig i livet göra en skönhets op! Det är inte värt det, det finns så mycket risker med det hela!! Det är trist att det är sådan hets på tjejers utseende och det är så synd. Jaja hade kunnat skriva en roman om detta ämne men det jag vill komma fram till är: jobba med ditt inre istället, fokusera inte på så mycket ytligt du kommer må så mycket bättre då! Självkänsla det är sjukt sexigt!! Bättre än ett par sillisar! Tycker vi tjejer ska arbeta emot denna hets på utseende för den är ju helt sjuk när man tänker efter!

 170. får ångest av att läsa det du nyss skrivit. du som alltid pratat så mycket om att vara nöjd med sig själv och att tycka sin ”potatisnäsa” är gullig istället för stor osv och så kommer detta. Du skriver på slutet att du har respekt för dig själv, vill vara stark och närvarande för dina tre barn, men också att det är så otroligt viktigt att få dina bröst fixade, det är en allvarlig operation som kan gå MYCKET, MYCKET fel och det vet du nog också om så säg inte att du har respekt för dig själv och vill vara stark och närvarande för dina barn, när du frivilligt väljer att skära i DIG SJÄLV som du repsekterar så mycket och då de finns risker att du inte kan vara stark och inte vara närvarande för dina barn. Du verkar ha allt men nöjer dig ändå inte, jag mår illa….. det är fruktansvärt sorligt och tragiskt…

 171. Hej Engla.
  I ditt fall förstår jag dig, hur du känner. Jag tycker att det är en fin sak att göra för sig själv. Jag är säker på att det kommer se naturligt ut och att du kommer trivas med din kropp sen, är glad för din skull. 🙂

 172. Jag kan tycka att det är så sorgligt att du inte känner dig så fin som du är! Jag är mamma till 2 tjejer (5 och 3 år gamla och det är först det senaste året som min kropp, med träning 2-3 ggr i veckan, börjar likna så som den såg ut innan barnen och då gick jag bara upp 14-15 kg varje gång…Jag tycker att det är vackert att kroppen förändras och att det syns att jag har burit två barn. Jag tänker mycket på vad jag förmedlar för bild och ideal till mina döttrar och är noga med att säga att träning gör att jag orkar mer och blir gladare samt visar att mat är en njutning och inget man behöver kontrollera. Jag kan inte ens föreställa mig vad jag skulle säga till dem om jag skulle operera brösten el dyl….Hoppas verkligen att du blir nöjd med dig själv efter din operation!

 173. Jag älskar hur denna Sandra försöker framhäva sig som en utbildad och intelligent människa men kan knappt stava – vilket man bör kunna på akademisk nivå.

  ”Jag tycker med om mode”, ”endel av dem har inte barn”. Endel? Finns inte i svenska språket. Men en del är ett korrekt uttryck. Har aldrig sett någon på akademisk nivå göra ett sådant grovt stavfel. Det kommer från någon som antagligen har en längre (och finare) utbildning än någon som Sandra.

  Otroligt korkade Sandra, om du ska leka översittare gör det rätt.

 174. Du ska göra precis som du känner Engla! Jag förstår dig för jag har själv gjort en bröstförstoring. Visserligen har jag inga barn än så länge och var 22 år när hag förstorade mina bröst. Men jag förstår hur du kan känna och jag tycker absolut att du ska göra det om du mår dåligt över det! Allt kommer att gå bra!:) kram!

 175. Det här en en intressant diskussion.
  Jag har under ett par års tid tänkt att jag ska operera mig när jag är ”klar” med barnföderiet.
  Men så tittar jag mig runtomkring….75 % av mina närmsta väninnor har opererat brösten av precis samma anledning som du. Är de gladare idag? Nej.
  Vad sänder jag ut för signaler till min dotter om jag opererar brösten? Att jag inte duger som jag är?
  Jag har själv växt upp i ett hem där jag inte blivit sedd och bekräftad (precis som flertalet av mina nära väninnor), o jag förstår varför jag vill operera mina bröst.
  O vet ni vad det hela handlar om? Dålig självkänsla…
  För om jag hade haft en bra självkänsla, där jag kände att jag dög precis som jag är och ser ut, hade jag ju inte behövt göra några ingrepp för att känna mig hel.
  Kroppen förändras när man är gravid och föder barn. Konstigt vore annars. Den har alltid gjort det och kommer alltid göra det. Naturens lag…
  Idag ser jag saken med helt andra ögon. Jag tycker synd om mina vänner som inte kan vara glada för de kroppar de har utan behöver ändra dem. Hellre taxöron och nöjd, glad och tacksam för att jag är jag än silikon i brösten och fortfarande ohel innerst inne.
  Skulle folk jobba lite med sin självkänsla skulle världen se helt annorlunda ut!

 176. Instämmer i de positiva kommentarerna ovan. Funderar dock på om de som pratar om självkänsla osv exempelvis färgar håret när de grå börjar komma krypande eller om de även låter självkänslan väga upp en taskig hårfärg…

 177. Jag funderar bara på alla barn som svälter…
  Har du pengar att operera kanske du kan skänka lite till dem också.Inte döma, bara fundering.
  Sara

 178. Min undran är om det är BRÖSTEN som är så himla laddat? Om det verkligen vart samma diskussion gällande något annat? Jag har ett HÅL i min ena blygdläpp efter min förlossning, är det okej att laga det? Jag dör inte av hålet där, jag känner mig bara inte som förr, som jag borde… Så det skulle jag vilja få ”fixat” som det var förr.
  Eller min mage som hänger? Är det okej? Hud och skinn som hänger ned? Får man inte vara missnöjd eller nöjd med delar av sin kropp eller andra situationer i livet? Måste man vara nöjd bara för man fött barn? Annars är man inte lika värd mammarollen? Inte lika STOLT som mamma?

  Engla, varför bry dig om elaka kommentarer från folk som uppenbarligen lägger större vikt i hur andra lever sitt liv än hur de själva ska göra? Gör det du behöver i ditt liv för att må bra, DET ÄR DU SOM SKA LEVA DET. Ingen annan moraldam. Och de som säger att man inte skulle må bättre, vad vet dom? Är dem din psykolog? Har de forskat om ämnet? Läst någon hemlig studie om hur du kommer må gentemot hur du mått innan din operation? NEJ.

  Sara, som skriver: Jag funderar bara på alla barn som svälter…
  Har säker aldrig köpt en latte, gått och solat eller fått en massage… Herregud, de pengarna kan man ju skänka till behövande i stället.

 179. Åh, brösten! Jag förstår inte varför man lägger så stor vikt vid dem och jag förstår inte varför man som helt frisk vill gå igenom en operation. Alla operationer medför risker osv. Jag är mamma och jag är sjuk. Jag kommer behöva opereras och jag är rädd för det. Så mycket kan gå snett och jag kommer vara sjuk, matt och ha ont och inte orka vara med mina barn.

  Ingen kritik personligt mot Engla, jag undrar bara varför vi har ett samhälle där friska människor väljer att operera sig? Varför nöjer vi inte med en frisk kropp, varför behöver vi mer? Varför handlar det så mycket om yta, livet är kortare än vad vi tror.

 180. Hej jag är en av dom som skrev en kommentar tidigare om att det är bättre att jobba på självkänslan än att fokusera på ”sillisar”! Jag sminkar mig knappt alls, lite läppglans och mascara, sätter i lite slingor i håret ibland.. Men är precis som Engla ofta ute på pw, och tycker rosiga kinder av frisk luft är bättre än rouge jag tror inte alla som inte tycker det är ok att operera brösten är några gråa råttor eller avundsjuka på dom som väljer att göra en sådan op. Jag personligen tycker bara att vi ska vara glada över att vi har friska och starka kroppar och inte skära i oss i onödan! Jag är 36 år och jag vet att bu äldre man blir desto mer hamnar ens fokus på vem man är och mindre på det ytliga. Som en skrev tidigare Livet är kort! Lev det istället på riktigt och fokusera inte så mycket på det ytliga.. Om ngn nära får en sjukdom lr ngt tragiskt händer en på ngt sätt då vet man vad som är det viktiga och det är inte denna skönhetshets som gått överstig! Tack och hej

 181. — Bry dig inte om alla korkade kommentarer, vissa människor verkar inte förstå att när man känner sig snygg och trivs med sin kropp så mår man bättre, man får bättre självförtroende och humöret blir på topp. De människor som är sura är dom som är avundsjuka! —

  *STOR CRED TILL DIG ENGLA! Att du vågar är helt fantastiskt och att du står upp för det är mer än fantastiskt. Du är en bra människa 🙂

  Lycka till med operationen!
  massa glada kramar!! :)*

 182. Jag har inga barn och har aldrig varit gravid men jag kan på nåt sätt tänka hur du känner dig. Jag skulle inte vilja att mina bröst försvann. Jag vill ha dem, de får mig att känna mig kvinnlig. Kan en operation göra att man mår bättre och känner sig bättre så tycker jag det är helt fantastiskt 😀

  Modigt av dig att skriva det, kan tänka mig att du får en del kritik för det.

 183. Du gör helt rätt! Om man går och grubblar på hur man ser ut och kan förändra det för att må bra i sig själv så ska man absolut gör det. Bröst är ju inte direkt någonting man kan träna fram som man kan göra med allt annat på kroppen. Jag tänker göra en förstorning när jag har pengar till det för jag trivs inte med mina bröst och när jag får barn i framtiden kommer de hänga där som små taxöron.

 184. Herregud, det är helt upp till dig vad du vill göra med din kropp. Du ska verkligen inte behöva försvara dig för någon. Det finns ju ideal och ideal. Jag menar det är skillnad på att vilja ha en liten hylla och silikonbrudskomplexet. Tyvärr råder det stora fördomar kring bröstoperationer. Lycka till, det kommer säkert gå bra! Klart du ska ha bröst om du vill det! Kram Mary

 185. Helt rätt, Engla!!
  Vi råkade ut för samma sak vid graviditeten, min frus förut så fina, runda bröst försvann mer eller mindre.
  Nu tycker jag gott hon kunde låta fylla dem, för att vi skall få tillbaka samma fina bröst i vårt gäng.
  Men hon verkar tveka.
  Kan jag inte fatta. Om hon ändå tänkte som du och många av er andra!
  Suck…

 186. Jag tkr du gör helt rätt!
  Du är en vuxen kvinna som fött barn och jag vet själv
  hur det är att va missnöjd med sina bröst.
  Jag opererade mig inte för att en massa killar ska glo på
  mina bröst och jag visar inte upp dom i pushup bh.
  Jag op mig för att jag tkr d e snyggt med lite bröst då
  jag har former i övrigt.
  Jag har en D kupa just nu(ammar), låter stort men det ser propertioneligt ut och man ser inte ens att jag e op.
  Nu skulle jag iof gjort d efter jag fick min dotter för de har blivit lite hängiga.
  Och jag har inga planer på att op nåt annat som nån skrev att du nog skulle göra efter du op dina bröst.
  Jag fattar inte varför vissa ska bli så sura över vad DU
  gör med ditt liv å DIN kropp?
  Det är ren avundsjuka och så fjantigt.
  ”Nej nu har hon Engla op brösten så nu kmr jag inte läsa hennes blogg nå mer för hon kmr ju förändras så mkt nu när
  hon har ett par nya bröst????”

  Kan man göra nåt åt sitt utseende som man e missnöjd över så gör det!
  Engla e ingen liten 16 årig tjej med dålig självkänsla.
  Hon är en mamma som har en kropp som fått tagit stryk av graviditet och vad hon gör är inget fel.

  Lycka till, säger jag bara!

  Och ni som klagar och ojar er: slappna av lite och bli inte
  så upprörda av en sån (idag) vanlig grej!

  Kram!

 187. Jag läser att du ska skönhetsoperera dig och antar nästan att det är ett dåligt skämt!? Vad tänker du med?
  Är det din man som inte tycker du är sexig nog eller är det i ditt huvud som det spökar?

 188. Hej!

  Vill bara börja med att säga att jag hoppas att du läser detta som jag kommer att skriva!

  Jag tycker att det är din ensak huruvida du opererar brösten eller inte!

  Vill egentligen bara göra dig uppmärksam att de ofta måste göras om efter ca 10 år eftersom kroppen fortsätter att förändras. Så även om det är något som du vill göra för att känna dig nöjd nu, så måste du nog ta med i beräkningen att behöva göra det fler gånger så att du kan fortsätta att känna dig nöjd!

  Förstår att du säkert tänkt på detta länge, och antagligen undersökt det noga men har förstått att det är en grej som man lätt glömmer att tänka på!

  (Första gången jag kommenterar på denna blogg, och så är det om bröstförstöring, rätt ironiskt!)

 189. Jag är helt emot plastikoperationer. Jag har också fått barn och mina bröst förändrades efter amning… men självkänslan sitter inte där.

  Det jag inte förstår med ditt inlägg är varför du väljer att berätta det här för alla dina läsare? Jag menar om du ska fylla dina bröst till den storlek du hade innan du fick barn, hur ska några av dina läsare se det? Tycker det är otroligt synd att du berättar, för även om du står för dina egna handlingar så påverkar du otroligt många unga tjejer som kanske står och väljer mellan operation eller inte.

 190. Vill bara säga att du har en helt underbar blogg. Och du verkar vara en underbar människa och dina barn är som 2 små prinsar och en prinsessa =)
  Men de jag ville komma fram till iaf de är att lyssna inte på folk de är ditt eget val hur du vill göra med din kropp absolut ingen annans!
  Jag är 22 år och inga barn ändå vill jag göra bröstlyft, bröstförstoring, hakinplantat, hårinplantat för att få tjockare hår jag skulle kunna forsätta så här dagen lång innan jag är klar men allt de där skulle jag göra för att få bättre självförtroende och få trivas bättre med mig själv i min ”nya” kropp. Så alla som säger att man kan jobba upp sitt självförtroende och sin syn på sin kropp ja visst de går säkert för vissa men inte för alla..
  ALLA MÄNNSIKOR ÄR INTE LIKA!!
  Men ta inte åt dig av all kritik nu som skrivs lyssna inte på dom utan va ett ”ego” och tänk bara på dig själv.
  Många kramar till dig och din familj.
  Och ett riktigt stort LYCKA TILL till dig Engla.

 191. Min första tanke: (Som alltid) vad stark du är.
  Min andra tanke: Du gör helt rätt( dvs vare sig du opererar dig eller inte, DU bestämmer)DITT val.
  Min tredje tanke: Jag förstår dig, vet vad en graviditet gör med brösten (och inte amningen som många tror;))
  Min fjärde tanke : Lycka till! (Jag är nöjd med min operation 😉

 192. Må bare si en sak; du skriver at du saknar dine gamle bryster. Å putte silikon inn der brystene var gir deg IKKE tilbake dine gamle bryster. Det blir som å gå med push-up bare at det er under huden istedenfor i BH’en. Dine gamle, myke bryster får du ikke tilbake med silikon.

  Du er med på å øke presset om at man skal ”se ut som før” etter å ha fått barn. Man blir eldre, man får ikke tilbake ungpike kroppen. Naturen er ikke slik. Men når du gjør dette og forsvarer det i en populær blogg, er du med på å øke presset på alle mammaer rundt om. Tenk litt på det…

 193. Du ska göra det som känns bäst för dig! Det kommer alltid finnas människor som tycker att saker man bestämmer sig för att göra är vansinne, men vilka är de att dömma? Vill du göra en bröstförstoring eftersom du inte är nöjd med formen som den är just nu, då är det självklart att du ska göra en! Jag tycker det är fruktansvärt att vissa anser att man blir en sämre mamma bara för att man vill rätta till en kroppsdel man inte är 100% nöjd med! Sålänge du inte gör dem onaturligt stora så stöttar jag dig fullt ut! Efter att ha läst din blogg såpass länge som jag har så tycker jag att jag fått en bra bild av vilken typ av person du är och jag vet att vad du än gör med din kropp, så kommer du alltid vara samma fantastiska mamma & maka som vi läsare lärt känna genom åren som du var innan operationen!

  Kram!

 194. 75% av signaturen Minnahs vänninor har opererat brösten efter graviditet skriver hon, det är ju absurt! (f ö härligt att höra du själv ändrat dig ang op Minnah) att folk som kritiserar sånt här i ett större perspektiv, med referenser till samhälle, ideal etc, alltid ska tryckas ner med gliringar om ”avundsjuka”. så otroligt tröttsamt.. det var Engla själv som valde att ta upp ämnet i sin vällästa blogg, självklart leder det till diskussion i kommentarsfältet. att gå till personangrepp är onödigt, men man måste få ha åsikter och teorier om bröstoperationer och dess orsaker rent generellt, utan att kallas moralkärring. suck.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..