Vinfläckar

Mail från Anni:

Undrar om du och dina läsare kan hjälpa mig…
Ikväll hände det som inte får hända… Jag drattade till medvinglaset och fick några droppar i vår ljusa soffa och desto mer på mig själv 🙁 Nå, hur gör man då för att få bort fläckarna från sin soffa och sin älsklingströja?
Ett hiskeligt Gott Nytt År!
Kram / Anni

 1. Jag har inte fått bort nåt med Vanish! Men däremot med flytande galltvål (säljs på bl annat på Babyland).

 2. Min sambo gjorde detsamma när vår vita soffa precis var nyköpt. Det vi gjorde då var på med massa massa salt och låt det suga upp rödvinet, sen tog vi vanish och spraya lite vatten på och gnugga. (Blev tipsade av kompisar som hade en ljus soffa att skaffa hem vanish, så vi var förberedda 🙂 )

  Gäller nog detsamma för tröjan. Funkade bra för oss i alla fall.

 3. salt ska vara en av de bästa lösningarna på en ny fläck vin. det ska suga upp det värsta på soffan. Låt ditt plagg blötläggas till börja med och gnugga inte på fläckarna, det kan ge fula märken!
  annars rekommenderar jag vanish. jag hoppas att det är ett ljust plagg så att det inte kommer några bleka fläcka på det.

 4. Jag har gjort samma misstag ett par gånger (älskar rödvin…) och har hittat det bästa för att snabbt få bort fläckarna: AJAX fönsterputs. Spruta på en hel del! Det syns nästan hur det ”försvinner”. Efter det kan man lägga på potatismjöl så det blöta sugs upp. Good luck 😉

 5. såg ett test på äntligen hemma om just vinfläckar. de spillde vin på två vita linnedukar – den ena lade de bara i kallt vatten för att sedan tvättas i maskin och den andra behandlades med salt innan tvätt i maskin. båda dukarna blev helt rena efteråt. så det där med salt är nog överskattat! tror det viktiga är att blötlägga så fort man kan bara. men det är klart, har du vanish/ta bort så kör med lite sånt åxå!

 6. Jag har läst på många ställen att spiller man rött vin så ska man hälla på vitt vin. Vet att det låter helknasigt men det ska funka!! Läst det på massor av ställen. Lycka till!

 7. Salt och yes räddade min ljusa soffa! Nästan så jag måste testa att spilla ut rödvin bara för att se om det går att ta bort med vitt vin. 🙂

 8. Hon kan ju inte koka sin favorittröja förstår ni väl? Då tappar den ju formen direkt. Soffan är också svår att koka i mjölk…

 9. Mitt första tips är att absolut inte ha på vatten. Det fixerar fläcken. Sedan kan man använda massor av salt och gnugga in och till slut ”Ta bort”. Jag spillde rödvin på vår ljusbruna soffa och det var borta på bara några minuter med hjälp av bara salt. =)

 10. Jag har också hört att man ska hälla över vitt vin. Själv provade jag lite grann på mattan som blev nedspilld på juldagen – det hjälpte! Ibland gäller det nog att tro lite extra på det hela också:)

 11. Man ska i möjligaste mån inte blanda in ytterligare kemikalier. Bäst är att suga upp så mycket man kan med salt, dammsuga upp saltet och sen ”lösa” upp resterande röda vin med vitt vin…och mera salt. Så får man hålla på tills fläcken är borta.

  Problemet med diskmedel på en soffa är ju att man inte kan skolja bort medlet sen och därför är det stor risk för bestående fläck. Därför, om det går, håll dig till vin om fläcken är av vin.

  Hoppas du får bort fläckarna!

 12. En kompis spillde rödvin på värdinnans nya vita soffa på en fest. Vi hällde nog nästan ut ett helt paket salt, det funkade faktiskt! Inte ett spår av vin var kvar. Vitt vin funkar ibland också. Lycka till!

 13. det finns värsta mirakel sprayen på uppsala färg, spraya och fläcken försvinner på 2 sekunder! inget efte tvätt behövs!

 14. Det bästa för att få bort vinfläckar är Fläckborttagning ev heter den vinborttagaren som är en lila liten sprayflaska, finns att köpa på tex Cervera och färgaffärer. I somras fick jag ett helt glas med rödvin på min ljusrosa klänning i känsligt material. Eftersom vi var på semester kunde jag inte göra ngt åt det förrän efter en vecka. Inga kemilkalier i, bara att spraya, låta torka eventuellt spraya igen. Fläckarna bara försvinner, har även testat på dukar, bärfläckar osv. Helt suveränt!

 15. Salt på soffan tror jag , blötlägga blir ju lite svårt , annars finns det möbelfläckbortagare också..
  Hör med nån kemtvätt de kanske vet bäst;)
  Lycka till och gott nytt år

 16. En klassiker är att hälla SALT på vinfläckar. Men efter att de torkat är detta KÖRT.

  Finsn speciella produkter för att få bort rödvinsfläckar. Minns tyvärr inte namnet på den just nu, men de brukar finnas att köpa på exclusivare butiker.. ex på 1891 i Sundsvall 🙁 Kanske inte hjälper så mycket, men det är mitt bidrag!

 17. Jag har nyligen beställt från Strawberrynet. Exakt hur går man tillväga med tullkvittot? Vart skickar man det och vad krävs för att Strawberrynet ska betala tullen åt en? Och vad skriver man till Strawberrynet då man skickar kvittot? Vore jättefint med lite hjälp då jag inte beställt så mycket från Internet. 🙂
  /Karin

 18. Jag måste bara säga att jag verkligen beundrar dig. kan inte förstå hur du orkar fortsätta blogga när du får så många negativa kommentarer. Men fortsätt att ignorera dom jävlarna som ”trycker ner dig” . du har grym stil! 🙂

 19. Ska man verkligen hälla kokad mjölk på en soffa? =/ Lär ju inte lukta så gott, då har man ett helsike med att få bort den lukten istället hehe nåväl. Bra att veta det där med vitt vin iaf! Ska jag komma ihåg för det där är sånnt som jag skulle kunna lyckas med.

 20. Oj så många bra ”husmorstips”. Glädjande nog kan jag säga att fläckarna gick bort. Tog kallt vatten och lite TaBort. Funkade… Funderar däremot starkt på att bjuda på vitt vin till kvällen, orkar inte med den stressen en gång till. Tack för alla bra tips! Hoppas jag kommer ihåg dem om det blir aktuellt fler gånger… GOTT NYTT ÅR!

 21. VANISH! Här hemma spilldes det rödvin både på ljus matta och vita jeans, och efter två påsprayningar så var fläckarna borta både på mattan o jeansen. (då hade jag även saltat en hel del, men det hjälpte föga…)

 22. galltvål (den flytande) is the shit!! tar bort i princip allt, finns bla. på Hemtex tror jag!! hoppas fläcken går bort!! kram

 23. höl på vitt vin, låter dumt men är ett säkert kort. Vitt vin tar bort rött vin märkte vi efter ett missöde och sedan dess har det använts flitigt

 24. Har spillt rött vin i mina vita soffor ett par gånger och jag säger bara Vanish!!! Här håller verkligen reklamen vad den lovar, tycker de är kanon!!!

 25. Hej!
  Man kan ju aldrig vara säker på att vinfläckar går bort beroende på underlag/material så jag körde hela registret:-) Fick vin på en favoritskjorta från Tiger i 100% bomull. Badade den i salt (helt saltpaket) och stänkte vatten på. En stund senare dränkte jag den i vichyvatten och detta fick dra några timmar. Några fläckar var kvar vid detta tillfälle så då åkte galltvålen fram och det fick dra en stund. Tyckte mig fortfarande se spår av fläckar så därför köpte jag Vanish (pulvret) och tvättade för hand i varmt vatten för att vara helt säker på att jag gjort allt jag kunnat. Sist av allt maskintvättade jag skjortan med vanligt tvättmedel. Fläckarna var borta! Vad gör man inte för favoritskjortan!:-)När det gäller soffan så skulle jag gå på Vanish tills med lite vatten, verkar ju vara kanonbra! Salt och vichyvatten tror jag bara hjälper just när det händer. Lycka till och hoppas du får bort fläcken! I förebyggande syfte kan jag rekommendera en möbelimpregnering, ett spray som sprayas på och inget fastnar..luktar inget och det blir ingen hinna på möbeln. Jätte bra! Finns på möbelaffärer.
  Hälsn Sussi

 26. Många har skrivit här redan och tipsat, men jag vill tipsa om en kanonbra spray som heter VÄCK FLÄCKSPRAY och tillverkas av Herdins. Jag kan inte leva utan det. Spiller man frukt eller vin på textilier så sprayar man på med VÄCK och inom några sekunder är fläcken borta! It’s magic! Sen är det bara att blåsa tort med hårtorken eller liknande och fortsätta som om inget hade hänt 🙂

 27. Blöt upp fläcken , häll på potatismjöl, och låt det ligga över natten eller längre, sedan är det bara att skrapa bort potatismjölet med en stekspade eller nåt sånt. Det funkade när jag spillde o´boy och fick fläckar av smält marabouchoklad i soffan iallafall.

 28. jag har också hört talas om det där med att vitt vin ska ta bort rött vin. har dock aldrig testat det. men det låter lite knäppt, värt ett försök?

 29. Jo -Inom loppet av tre dagar har jag hällt rödvin på vita strukturtapeten TVÅ gånger……väggen är alldeles randing o fläckarna går inte bort -känns jättetungt att behöva måla om hela lägenheten -tips please!!!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..