LOVE HACKS

 

 

Jag skrev ett inlägg med kärleks-tips för ett par år sedan och tänkte publicera ett nytt inlägg inspirerat av det nu när det är alla hjärtans-tider.

Jag tror tyvärr att många relationer tar slut lite för lättvindigt. Och nej man ska såklart inte stanna kvar hos någon bara för att, men om man en gång varit kära och valt varandra så finns det mycket man kan göra för att hålla lågan vid liv. Gräset är inte (alltid) grönare på andra sidan och man behöver inte byta partners för att få ett spännande liv.
Jag tror absolut att man kan växa ifrån varandra. Att kärleken kan ta slut och att man kan tappa bort varandra. Men jag tror också att mycket går att påverka genom att hela tiden underhålla och vårda kärleken. Tro mig, jag har också stått där och tänkt och trott att nu är det kört. Allt är förlorat. Vem är han? Vem är jag? Det kan räcka med en mindre kris för att man ibland ska kännas som främlingar stundtals. Men då är det viktigt att grunden finns där och att man inte låter det gå för långt.

Jag och Robin har varit tillsammans i över 19 år. Kan du förstå? Det känns verkligen inte som så lång tid, jag menar vi är 35 år, inte 50 🙂 Men vi träffades redan när vi var 16 år och har gått igenom väldigt mycket tillsammans. Djupa kriser. Fantastiskt lyckliga stunder. En underbar (om än ibland kaotisk vardag), sorg och glädje. Så som livet är. Det är klart att det är lätt att tappa bort varann längs vägen. Man får se till att stanna upp innan det går för långt.  Jag tänkte ge mina tips för att hålla kärleken vid liv, utifrån mina erfaranheter och utifrån vad jag tycker är viktigt. Jag tror inte på ett förhållande som är tiptop hela tiden. För livet är inte så och det vore fruktansvärt trist om livet såg likandant ut hela tiden. Jag tror på att finnas där för varann genom alla dalar och toppar. Genom tråkiga raksträckor. Tillsammans blir ju livet så mycket bättre och tvåsamhet för mig är oerhört viktigt. Att finnas för varann liksom att ge varann space. Robin är min absolut bästa vän och min stora kärlek. Och ändå kan han göra mig galen ibland. Och herregud så less han måste bli på mig emellanåt.

 

 

 1. Se och hör varann. Bry dig om hur den andra mår, fråga hur dagen varit, var intresserad av din partner.
 2. Var fysiska. Kramas, pussas, hålla hand. Ja självklart är sex viktigt (tycker jag) men också beröring i vardagen.
 3. Gör saker tillsammans! Jag älskar våra dejter och egentligen bara att göra vad som helst, så länge man gör det tillsammans. Det innefattar också att tex. följa en serie ihop, träna tillsammans när tillfälle ges osv. Hitta er grej!
 4. Ge varann egen tid. Var bjussig och låt den andre ägna sig åt egna intressen, dra iväg och träna, umgås med vänner osv. Självklart gäller det åt båda håll.
 5. Uppvakta och överraska. Sluta inte med det för att ni varit tillsammans ett tag. Små som stora gester.
 6. Livet är nu! Kaosiga småbarnsår med sömnbrist kan få vilket förhållande som helst i gungning. Hjälps åt, ge varann egen tid, gör vardagsmyset till något att längta efter en lång dag. Men allt har sina faser och vips får du sova mer och det kan bli annat som prioriteras, försök dock hitta saker i vardagen som ni tillsammans längtar efter och mår bra av. Nu på tisdag, inte under semestern i juli.
 7. Prata! Det tog oss några år att lära oss prata och säga till om saker. Innan kunde det gå dagar och man kände att något låg och pyrde och sedan exploderade. Hemskt! Säg till direkt om det är något som känns fel eller som man vill lufta.
 8. Ring, sms:a, skriv till varann under dagen. Man behöver inte överdriva men ett meddelande då och då är ju supermysigt att få och visar att man tänker på den andre.
 9. Var ett team! Stötta varann och håll varann om ryggen. Tävla inte om vem som gjort mest hemma, vabbat mest osv. Checka av, hjälps åt och dela upp sysslor och måsten. Ibland orkar den ena mer och tvärtom. Var INTE den andres förälder.
 10. Ge komplimanger! Tänk på hur ni pratade med varann när ni var nykära! Glöm inte att säga att du älskar när han har den där skjortan på sig, hur han doftar eller hans leende. Hur fin hon är när hon vaknar, hur rolig hon är osv. Säg det, ofta!

Love/E

 1. Ja alla de där småsakerna är så viktiga.Själv har jag och maken varit ett par i snart 34 år (i maj ). Vi var 16 och 18 då vi träffades. Vi har precis som ni gått igenom mycket tillsammans,tex fått två fina söner som numera är vuxna. Nu får vi mera tid till varandra igen och det är supermysigt och härligt att känna att vi älskar varandra mer än någonsin.

 2. Så viktigt! Enkelt kan tyckas på papper men så mkt svårare att få till i verkligheten… läste en klok sak för några år sen som jag burit med mig sen dess: gräset är grönt där du vattnar det, som en utveckling av gräset är
  Inte grönare på andra sidan. Tyckte det var så himla smart 🙂 kram

 3. Jag är rätt glad att jag träffade min man vid 25, var så himla omogen innan dess haha 🙂

  Helt rätt att man måste vårda kärleken om den ska hålla! Idag verkar många behandla sin kärleksrelation som någon slags slit-och-släng vara. Har de inte 1 miljon fjärilar i magen vid varje kyss så sticker de vidare till nästa med stackars barn hack i häl som måste flytta runt efter dem. Så sorgligt.

  Vi blev föräldrar i april och just nu saknar jag verkligen närheten till min man. Vi har haft lite sex två gånger sedan dess, men pga ärrvävnad så gör det ganska ont för mig och dessutom känns det så himla konstigt att han ska ta på mina bröst. De är ju liksom barnets bröst nu?! Uuuh vad komplicerat det blir med småbarn. Men jag hoppas vi kan vara vuxna med varandra snart igen…

 4. I mitt fall var verkligen gräset grönare på andra sidan. Jag och mitt ex hade varit ihop i så många år, blev ihop när vi var unga och vi utvecklades väldigt mycket åt olika håll. Vi fick barn och efter det gick det utför. Vi hade trots att vi pratat om det innan olika syn på föräldraskapet och föräldraledighet. Till slut kändes han som min bror och vem tänder på sin bror? Inte jag iallafall! Jag beslutade mig för att göra slut och gå vidare och det var nog tur för vi är fortfarande bra vänner idag. Och jag är sedan tre år tillsammans med en man som har samma värderingar som jag, och som jag fortfarande är vansinnigt kär i.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..